
Łosoś ze szparagami pod ciastem filo
- masło: 100 g
- cytryna: 1 szt.
- zielone szparagi: 500 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- bulion warzywny: 500 ml
- łosoś: 800 g
- kwaśna śmietana: 100 g
- ciasto filo: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Łosoś: 4 filety wkładamy do wrzącego bulionu rybnego lub warzywnego. Gotujemy je przez około 2 minuty, wyjmujemy i osączamy. Usuwamy ości. Dzielimy rybę na mniejsze kawałki.
krok 2
Szparagi: wrzucamy do tego samego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Osączamy i kroimy w kawałki.
krok 3
Sos: z wyszorowanej cytryny ścieramy skórkę (zest) i wyciskamy sok. Mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem. Łączymy z łososiem i szparagami.
krok 4
Formowanie ciasta: wkładamy farsz do 4 naczyń żaroodpornych. Z rozmrożonego w lodówce ciasta wycinamy 4 krążki wielkości wierzchu naczyń do zapiekania i każdą porcję szczelnie zaklejamy.
krok 5
Pieczenie: ciasto smarujemy roztopionym masłem. W każdym kawałku robimy otworek, aby w czasie pieczenia wydostał się na zewnątrz nadmiar pary. Pieczemy 12–15 min w temp. 180°C.

