
Łosoś ze szparagami w cieście francuskim
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- łosoś: 350 g
- ciasto francuskie: 450 g
- koperek: 30 g
- szparagi: 1 pęczek
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- kwaśna śmietana: 45 g
- musztarda francuska: 5 g
- sok z cytryny: 5 ml
- jajka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Z łososia odcinamy skórę, oprószamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, na płacie ciasta układamy filet. Na wierzchu układamy szparagi, pozbawione twardych końcówek. Śmietanę mieszamy z koperkiem, musztardą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
krok 2
Sos rozprowadzamy na szparagach. Rybę zawijamy w ciasto, sklejamy brzegi, wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. Podajemy od razu, pokrojone na porcje.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

