Reklama

Łosoś ze szparagami to klasyczne połączenie, które zawsze się sprawdza. Tym razem zawijamy go w ciasto francuskie.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Z łososia odcinamy skórę, oprószamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, na płacie ciasta układamy filet. Na wierzchu układamy szparagi, pozbawione twardych końcówek. Śmietanę mieszamy z koperkiem, musztardą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  • krok 2

    Sos rozprowadzamy na szparagach. Rybę zawijamy w ciasto, sklejamy brzegi, wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. Podajemy od razu, pokrojone na porcje.

    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady:

Szparagi: możemy wcześniej nieco zgrillować pod rusztem lub na patelni do grillowania. Wcześniej należy je skropić trochę oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Dzięki temu będą miały charakterystyczny dymny posmak.

Zobacz też: Combry jagnięce w cieście solnym

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama