Porady:
- Możecie zrobić także łososia ze szpinakiem mrożonym. Rozmrozi się na patelni, więc podczas pieczenia ryba nie podejdzie wodą.
- W podobny sposób możecie przygotować filety innych ryb – dorsza, mintaja czy halibuta. Jeśli są mrożone, trzeba rozmrozić je i odcisnąć nadmiar wody przed włożeniem do piekarnika.
- W sosie śmietanowym można roztopić ser pleśniowy, np. gorgonzolę lub płatki twardego sera – parmezanu czy grana padano. Łosoś na szpinaku świetnie smakuje również z serem feta.
- Danie pieczone jest w naczyniu żaroodpornym. Jeśli wybierzecie zestaw z podgrzewaczem, to rozwiązanie okaże się wyjątkowo praktyczne. Będziecie mogli serwować w nim rybę bezpośrednio z piekarnika na stół.
Notka redakcyjna:
Łosoś ze szpinakiem – propozycje dodatków
Do pieczonego łososia ze szpinakiem pasują:
- pomidory suszone lub koktajlowe – najlepiej wymieszać je ze szpinakiem w śmietanowym sosie już na patelni,
- sery – gorgonzola, lazur, feta, parmezan, grana padano, mozzarella, brokuły, zielone szparagi,
- domowa tortilla – można w nią zawinąć łososia ze szpinakiem, a następnie zarumienić np. na patelni grillowej lub w opiekaczu elektrycznym. Trzeba pokroić go na mniejsze kawałki,
- ryż – w wersji solo, z curry lub warzywami, np. pod postacią risotto z zielonym groszkiem i brokułami.
- purée z ziemniaków lub innych białych warzyw (np. pietruszki i ziemniaków),
- makaron – penne, tagliatelle lub farfalle,
- świeże zioła – nie tylko koperek, ale także pietruszka lub bazylia.
Zgrany duet – łosoś ze szpinakiem
Są takie połączenia kulinarne, które wydają się być wprost stworzone po to, aby wylądować razem na talerzu. Najlepsze przykłady to: jajka z majonezem, karmel z solą, sałata z sosem winegret i oczywiście łosoś ze szpinakiem.
Żal by było, gdyby tak dobry duet ograniczał się tylko do jednej potrawy. Łosoś ze szpinakiem to szczególnie wdzięczny zestaw, który doskonale smakuje na ciepło i na zimno, w formie obiadowego dania lub przekąski na imprezę. Poniżej przykłady:
Jakie wino do łososia ze szpinakiem?
Do delikatnej ryby, takiej jak łosoś czy dorsz, doskonale pasuje wino białe wytrawne lub półwytrawne: chardonnay, riesling czy sauvignon blanc. Maślany smak rybnych filetów w śmietanowych sosie szpinakowym podkreśli musująca cava czy szampan.
Zasady wine pairing, czyli doboru wina do potraw, obecnie nie są już tak restrykcyjne jak dawniej. Jeśli wolicie wino czerwone, możecie je podać także do łososia ze szpinakiem. Cięższe wina, leżakujące w beczkach, zostawcie jednak do czerwonego mięsa i steków. Do ryby wybierajcie lżejsze odmiany pozbawione tanin, takie jak pinot noir czy lambrusco.