
Lukier plastyczny
- cukier puder: 800 g
- glukoza: 100 g
- woda: 70 ml
- żelatyna: 60 g
- kwasek cytrynowy: 5 g
- aromat do ciasta: 3 krople
- barwnik spożywczy: 5 kropli
Sposób przygotowania
krok 1
Rozrabianie żelatyny: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Naczynie z rozpuszczoną żelatyną podgrzewamy na wolnym ogniu, stopniowo dodając glukozę, kwasek cytrynowy i aromat. Mieszamy, nie zagotowując mikstury. Masa musi być jednolita. Kiedy osiągnie taką konsystencję, ściągamy ją z palnika.
krok 2
Masa na lukier: przelewamy słodką żelatynę do miski. Stopniowo dodajemy cukier puder i wyrabiamy masę plastyczną na lukier. Lukier nie powinien być za bardzo klejący, ale jeśli nie wykorzystamy całego cukru pudru, to znaczy, że "wchłonął" wystarczającą ilość. Przygotowana masa plastyczna powinna mieć śnieżnobiały kolor.
krok 3
Kolorowy lukier plastyczny: za pomocą barwników spożywczych zmieniamy kolor lukru plastycznego - masę dzielimy na kawałki i dodajemy po kilka kropli barwnika, całość znowu zagniatając na elastyczną, jednolitą masę.
krok 4
Dekorowanie tortu lukrem plastycznym: tort przed dekoracją za pomocą szpatuły pokrywamy cienką warstwą kremu. Na stolnicy oprószonej cukrem pudrem rozwałkowujemy nasz lukier plastyczny na grubość ok. 5 mm. Gotową masą obklejamy tort, odkrawając zbędną ilość lukru u podstawy - to możemy ponownie wyrobić i wykorzystać do dalszych dekoracji. Dodatkowe elementy na lukier plastyczny łatwo przykleimy smarując je delikatnie wodą.

