
Mai tai – egzotyczny drink z rumem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- rum: 50 ml
- likier pomarańczowy: 10 ml
- amaretto: 10 ml
- limonka: 1 szt.
- lód: 10 kostek
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: lód rozdrabniamy za pomocą blendera o dużej mocy lub kruszarki. Limonkę toczymy dłonią po blacie kuchennym, żeby puściła sok, przekrajamy ją na pół i wyciskamy.
krok 2
Mieszanie składników: do shakera wypełnionego lodem wlewamy 30 ml rumu białego i 20 ml ciemnego, likier pomarańczowy, amaretto oraz sok z limonki. Energicznie potrząsamy, żeby wymieszać składniki i schłodzić koktajl.
krok 3
Podanie: zawartość shakera przelewamy do wysokiej szklanki. Dekorujemy drink mai tai według uznania – na przykład plasterkiem ananasa, limonką i miętą.

