
Makaron bezglutenowy – przepis
- tapioka: 350 g
- kasza gryczana: 280 g
- ryż brązowy: 95 g
- mąka ziemniaczana: 50 g
- woda: 400 ml
- sól: 35 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mąki: wszystkie rodzaje i 15 g soli przesiewamy i przekładamy do misy miksera.
krok 2
Wyrabianie: wodę gotujemy. Wlewamy 350 ml do misy z mąkami i przy pomocy haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie wyrabiamy masę, stopniowo dolewając pozostałą wodę, do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta.
krok 3
Ciasto: dzielimy na 4 części. 3 owijamy folią i ręcznikiem, żeby ciasto nie wysychało. 1 część przekładamy na stolnicę, ciasto cienko wałkujemy, w razie potrzeby podsypujemy mąką ziemniaczaną. Rozwałkowane ciasto pozostawiamy na 10 minut, żeby trochę przeschło, po tym czasie kroimy według uznania. Jeżeli używamy maszyny do makaronu, to każdy płat posypujemy mąką ziemniaczaną, kładziemy do podsuszenia (nie wieszamy!) i dopiero lekko suche płaty wałkujemy i kroimy. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta.
krok 4
Gotowanie: gotujemy 1 litr wody na 100 g makaronu, dodajemy sól. Makaron otrząsamy z nadmiaru mąki, wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy kilka sekund od wypłynięcia klusek. Po przelaniu przez sitko przelewamy go dużą ilością wody, chyba, że używamy go od razu do dania. Przelanie zimną wodą w przypadku ryżu bezglutenowego jest konieczne, gdyż nieprzelany bardzo się sklei.

