
Makaron Bucatini z sosem
- boczek wędzony: 250 g
- olej: 3 łyżki stołowe
- płatki chili: 0.25 łyżeczki
- natka pietruszki: 3 łyżki stołowe
- ocet winny: 2 łyżki stołowe
- pomidory w puszce: 160 g
- czosnek: 2 łyżki stołowe
- makaron spaghetti: 800 g
- koncentrat pomidorowy: 6 łyżek stołowych
- ser pecorino romano: 2 łyżki stołowe
- czerwona cebula: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego rondla na rozgrzany olej, na małym ogniu podsmażamy ok. 5 min. Dodajemy obraną, posiekaną cebulę i smażymy 10–15 min. Od czasu do czasu mieszamy, aby smażyła się równomiernie. Dodajemy czerwone płatki papryki i natkę pietruszki. Podgrzewamy przez 3–5 min. Dolewamy ocet winny i pozwalamy, żeby na wolnym ogniu odparował. Zajmie to od 3–5 min. Wkładamy pomidory i posiekany czosnek. Pomidory rozgniatamy drewnianą łyżką, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia ok. 1 godz., mieszając od czasu do czasu. W tym czasie makaron gotujemy al dente w osolonym; wrzątku. Osączamy.

krok 2
Sos ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy koncentrat pomidorowy, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 20–30 min. To pozwoli zagęścić sos, nada mu piękny kolor i konsystencję. W razie potrzeby można go lekko posolić. Do sosu wrzucamy makaron, dolewamy filiżankę wody z gotowania makaronu, podgrzewamy mieszając ok. 6 min. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do dużej miski. Obficie oprószamy parmezanem.


