
Makaron chow mein
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- olej: 30 g
- czosnek: 2 ząbki
- filet z kurczaka: 250 g
- marchewka:
- papryka: szt.
- szpinak: 20 g
- szczypiorek: 3 gałązki
- makaron chiński: 100 g
- pieprz biały: łyżeczki
- cukier: łyżeczki
- olej sezamowy: 15 ml
- sos sojowy: 45 ml
- seler naciowy: 2 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron: przygotowujemy wg zaleceń producenta.
krok 2
Kurczak: mięso oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie paski.
krok 3
Warzywa: czosnek obieramy i drobno kroimy. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Marchew obieramy i myjemy. Paprykę, marchew, seler naciowy i szczypiorek (1 łyżkę odkładamy) kroimy w cienkie ukośne paski.
krok 4
Smażenie: na głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek i kurczaka, mieszamy i smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy marchewkę, smażymy 2 minuty i dokładamy resztę warzyw. Smażymy 2– 3 minuty.
krok 5
Wykończenie potrawy: na patelnię dodajemy osączony, ugotowany makaron, doprawiamy białym pieprzem, cukrem, olejem sezamowym i sosem sojowym. Mieszamy i smażymy 1-2 minuty. Na koniec makaron chow mein posypujemy szczypiorkiem.

