Porady:
- Do zrobienia domowego makaronu najlepsza będzie drobno zmielona mąka z pszenicy durum (typ 450 – tortowa lub 00 – do pizzy).
- Nasz przepis na makaron domowy uwzględnia 3 jajka w całości, ale tu mamy sporą dowolność. Jeśli chcemy, żeby był bardziej jajeczny to możemy dodać ich więcej, np. na 200 g mąki używamy 4–5 jajek. I co ważne, warto dodać 2 jajka w całości i resztę żółtek, to wpłynie na jego barwę.
- Jeśli ciasto na makaron nie chce się dobrze zagnieść można dodać do niego ok. 15 ml przegotowanej, letniej wody lub oliwy z oliwek.
- Warto pamiętać o odpowiednim przechowywaniu domowego makaronu. Pierwszą opcją jest zamrożenie nieugotowanego makaronu – najlepiej go poporcjować i zamrozić w plastikowych woreczkach. Drugim pomysłem jest suszenie makaronu. Suszymy go przez kilka dni w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Następnie umieszczamy w szczelnym pojemniku z uszczelką – tak przygotowany makaron możemy przechowywać bardzo długo, tak samo jak ten ze sklepu. Gotujemy go też w taki sam sposób.
- Makaron domowej roboty powinien być rozwałkowany dość cienko. Jeśli nie czujecie się na siłach, żeby to zrobić, zaopatrzcie się w maszynkę do makaronu, która pomoże wam zrobić idealnie cienkie płaty ciasta.
Notka redakcyjna:
Makaron domowy – to trzeba wiedzieć
Przepis na makaron domowy zakłada użycie mąki z pszenicy durum. Znajdziecie ją w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Warto kupić właśnie tę mąkę, ponieważ makaron domowy wychodzi z niej naprawdę świetnie.
Makaron domowej roboty gotujemy w osolonej wodzie, przez 3 minuty, nawet d 10 – wszystko zależy od tego, jaki kształt mu nadaliśmy. Najlepiej po upływie 3 minut wyjąć jeden kawałek i sprawdzić, czy jego twardość nam odpowiada. Po ugotowaniu makaron osączamy. Wodę z gotowania makaronu warto zatrzymać, przynajmniej pół filiżanki. Możemy wlać ją do sosu, co sprawi, że dokładniej oblepi makaronowe nitki.
Ważne! Makaronu nie przelewamy zimną wodą. Wynika to z faktu, że w ten sposób spłukujemy z niego skrobię, która pomaga makaronowi lepiej "trzymać" sos. Przepis na makaron domowy to bardzo prosta receptura. Tak naprawdę sekret jego smaku tkwi w kilku podstawowych składnikach.
Makaron domowy – smakowe wersje
Przepis na makaron domowy możemy urozmaicać, znając już wersję podstawową. Przede wszystkim do ciasta warto dodać ulubione zioła: tymianek, rozmarynem, bazylią czy oregano. Używamy oczywiście suszonych ziół i przypraw. Sprawdzi się także mielona słodka lub ostra papryka, wysuszony i zmielony szpinak, suszone pomidory. Ciekawą opcją jest także dodanie do ciasta na makaron pieprzu lub granulowanego czosnku. Możliwości jest oczywiście więcej, do dyspozycji mamy też przyprawy kuchni indyjskiej, np. curry lub kurkumę.
Do czego dodawać domowy makaron
Makaron domowy jest doskonały do rosołu, pomidorowej, zupy mlecznej lub z owocami na słodko. Podaje się go z różnego rodzaju sosami, możliwości są wręcz nieograniczone. Jeśli chcecie przetestować, jak smakuje, przyrządźcie go jak najprościej, np. z podstawowym sosem pomidorowym. Na patelni podsmażamy ząbek czosnku razem z niewielką ilością cebulki. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone pomidory lub passatę. Gotujemy przez chwilę na średnim ogniu, przyprawiamy ulubionymi ziołami, na przykład oregano. W międzyczasie gotujemy makaron domowy. Gotowy dorzucamy do sosu i dokładnie mieszamy – tak je się makaron we Włoszech. Całość posypcie parmezanem.
Makaron domowej roboty może być też składnikiem zapiekanek, zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Tu istotne jest, żeby gotować go na półtwardo, bo trzeba jeszcze doliczyć czas pieczenia. Oryginalnym sposobem podania będzie pizza z makaronu.