
Makaron mie z dynią i brukselką
- makaron chiński: 300 g
- brukselka: 300 g
- dynia: 300 g
- shiitake: 150 g
- cebula dymka: 1 pęczek
- czosnek: 2 ząbki
- olej sezamowy: 4 łyżki stołowe
- makaron chiński: 1 szt.
- sos sojowy: 0.5 szklanki
- chili: 0.5 szklanki
- ocet ryżowy: 1 łyżka stołowa
- miód: 1 łyżka stołowa
- sól: 1 szczypta
- sezam: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Brukselki czyścimy, każdą przecinamy na pół. Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy. Miąższ dyni kroimy w kostkę. Grzyby shiitake namaczamy według przepisu na opakowaniu. Dymkę kroimy w krążki, czosnek obieramy i siekamy.

krok 2
Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oleju, wrzucamy brukselki, obsmażamy 5 min. Dodajemy poszatkowaną kapustę, smażymy 10 min; warzywa zdejmujemy z patelni i odkładamy. Na patelnię dolewamy resztę oleju, wkładamy dynię, mieszając smażymy 8 min. Dodajemy pokrojone grzyby, dymkę i czosnek, smażymy 3 min.

krok 3
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelnię z powrotem wkładamy brukselkę z kapustą, doprawiamy sosem sojowym i słodkim chili, dusimy 5 min, ewentualnie solimy do smaku. Dokładamy makaron, mieszamy; całość warto posypać łyżką uprażonych ziaren sezamu.


