Reklama

Makaron mie z dynią i brukselką to pomysł na sycący obiad w orientalnym stylu. Makaron mie jest ekspresowy w przygotowaniu. Wystarczy zalać go wrzątkiem i zostawić na 3 minuty. Przepis na makaron mie z dynią i brukselką to świetny sposób na wykorzystanie warzyw korzeniowych i kapustnych.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Brukselki czyścimy, każdą przecinamy na pół. Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy. Miąższ dyni kroimy w kostkę. Grzyby shiitake namaczamy według przepisu na opakowaniu. Dymkę kroimy w krążki, czosnek obieramy i siekamy.

  • krok 2

    Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oleju, wrzucamy brukselki, obsmażamy 5 min. Dodajemy poszatkowaną kapustę, smażymy 10 min; warzywa zdejmujemy z patelni i odkładamy. Na patelnię dolewamy resztę oleju, wkładamy dynię, mieszając smażymy 8 min. Dodajemy pokrojone grzyby, dymkę i czosnek, smażymy 3 min.

  • krok 3

    Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelnię z powrotem wkładamy brukselkę z kapustą, doprawiamy sosem sojowym i słodkim chili, dusimy 5 min, ewentualnie solimy do smaku. Dokładamy makaron, mieszamy; całość warto posypać łyżką uprażonych ziaren sezamu.

Porady:

W przepisie wykorzystano:

  • 1/2 szklanki gotowego słodkiego sosu chili
  • 300 g miąższu dyni hokkaido
  • opcjonalnie nasiona sezamu

Notka redakcyjna:

Chiński makaron mie jest nieodłącznym składnikiem szybkich dań kuchni azjatyckiej. Można go podawać także do swojskiego rosołu czy pomidorowej – wystarczy przyprawić je np. kuminem, imbirem czy kolendrą, aby nabrały zupełnie innego charakteru!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama