Reklama

Makaron orientalny z grzybami to pomysł na ekspresowy obiad. W polskich sklepach coraz łatwiej kupić produkty z kuchni świata i w tym przepisie polecamy połączyć makaronowe gniazdka z warzywami, pysznymi grzybami shitake i nerkowcami. Całość jest lekka, a zarazem sycąca. Smaku dodaje nie tylko chili, ale też intensywny w smaku sos hoisin. Makaron z grzybami można zjeść pałeczkami lub tradycyjnie widelcem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie warzyw: 1 mały brokuł oczyszczamy z liści, dzielimy na różyczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulkę dymkę myjemy i siekamy drobno.

  • krok 2

    Przygotowanie dodatków: grzyby shitake kroimy w grubsze plastry. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni.

  • krok 3

    Gotowanie składników: zagotowujemy bulion w większym garnku, do wrzącego dodajemy makaron i gotujemy 2 minuty. Następnie dodajemy różyczki brokułu i gotujemy kolejne 2 minuty. Za pomocą chochli odkładamy 1 szklankę płynu, a resztę odcedzamy.

  • krok 4

    Smażenie składników: rozgrzewamy głęboką patelnię lub wok, wlewamy olej sezamowy (1 łyżkę) i przesmażamy grzyby przez 2 minuty, aż staną się złote. Dodajemy czosnek, płatki chili i większość cebuli dymki. Smażymy jeszcze 1 minutę, następnie wrzucamy makaron i brokuły.

  • krok 5

    Doprawianie: dodajemy 3 łyżki bulionu i sosu hoisin, a następnie mieszamy wszystkie składniki na patelni przez 1 minutę. Najwygodniej zrobić to za pomocą szczypiec lub 2 drewnianych łyżek, które nie porysują patelni.

  • krok 6

    Serwowanie dania: makaron podajemy posypany orzechami nerkowca i pozostałą cebulką dymką. Opcjonalnie całość skrapiamy 1 łyżką oleju sezamowego do smaku.

Porady:

  • do przepisu na makaron orientalny możemy dobrać różne rodzaje produktu - najlepszy będzie makaron w gniazdkach, ale warto eksperymentować z makaronem mie lub typu ramen
  • sos hoisin możemy zamienić na sos sojowy, ale wtedy makaron orientalny z grzybami będzie miał nieco inny smak
  • zamiast grzybów shitake możemy wykorzystać pieczarki brązowe
  • do gotowania możemy wykorzystać bulion lub rosół, ale polecamy przepis na domowe kostki rosołowe - można przechowywać je w lodówce przez dłuższy czas i będą zawsze pod ręką
  • chrupkie warzywa i nierozgotowany makaron najlepiej smażyć w patelni typu wok - dzięki swojemu kształtowi sprawi, że produkty będą miały idealną teksturę
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama