
Makaron orientalny z grzybami shitake
- bulion warzywny: 1 l
- makaron chiński: 200 g
- brokuły: 1 szt.
- olej sezamowy: 1 łyżka stołowa
- czosnek: 1 ząbek
- grzyby shitake: 250 g
- płatki chili: 0.5 łyżeczki
- cebula dymka: 4 szt.
- sos hoisin: 2 łyżki stołowe
- orzechy nerkowca: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie warzyw: 1 mały brokuł oczyszczamy z liści, dzielimy na różyczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulkę dymkę myjemy i siekamy drobno.
krok 2
Przygotowanie dodatków: grzyby shitake kroimy w grubsze plastry. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni.
krok 3
Gotowanie składników: zagotowujemy bulion w większym garnku, do wrzącego dodajemy makaron i gotujemy 2 minuty. Następnie dodajemy różyczki brokułu i gotujemy kolejne 2 minuty. Za pomocą chochli odkładamy 1 szklankę płynu, a resztę odcedzamy.
krok 4
Smażenie składników: rozgrzewamy głęboką patelnię lub wok, wlewamy olej sezamowy (1 łyżkę) i przesmażamy grzyby przez 2 minuty, aż staną się złote. Dodajemy czosnek, płatki chili i większość cebuli dymki. Smażymy jeszcze 1 minutę, następnie wrzucamy makaron i brokuły.
krok 5
Doprawianie: dodajemy 3 łyżki bulionu i sosu hoisin, a następnie mieszamy wszystkie składniki na patelni przez 1 minutę. Najwygodniej zrobić to za pomocą szczypiec lub 2 drewnianych łyżek, które nie porysują patelni.
krok 6
Serwowanie dania: makaron podajemy posypany orzechami nerkowca i pozostałą cebulką dymką. Opcjonalnie całość skrapiamy 1 łyżką oleju sezamowego do smaku.

