Reklama

Cóż mogę powiedzieć - pyszne danie :)

Składniki:

200 g makaronu Penne (rurki)
30 dag mięsa mielonego
20 dag pieczarek
1 cebula
pół puszki kukurydzy
słoiczek sosu słodko-kwaśnego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
mleko - gdyby sos był za gęsty
olej lub smalec do smażenia
sól
pieprz
bazylia
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie

Kroki przygotowania:

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
2. Pieczarki umyć, obrać, pokroić i usmażyć ze szczyptą soli.
3. Cebulkę obrać, drobno posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz wraz z mięsem mielonym. (zdjęcie)
4. W trakcie smażenia mięso porozrywać drewnianą łyżką na małe kawałeczki.
5. Do usmażonego mięsa dodać wcześniej przyrządzone pieczarki.
6. Do całości dodać sos słodko-kwaśny, kukurydzę i 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.
7. Wszystko połączyć i przyprawić.
8. Jeżeli sos będzie za gęsty można dodać troszkę mleka.
9. Doprowadzić do wrzenia i odstawić.
10. Makaron ułożyć na talerzu i polać gotowym sosem.
Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama