
Makaron ryżowy z kurczakiem
- makaron ryżowy: 100 g
- filet z kurczaka: 250 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- mąka ziemniaczana: 15 g
- imbir: 5 g
- czosnek: 1 ząbek
- szczypiorek: 2 gałązki
- ocet ryżowy: 30 ml
- brązowy cukier: 15 g
- marchewka: 150 g
- por: 70 g
- bambus: 50 g
- papryka:
- olej: 15 ml
- sos sojowy: 30 ml
- boczniaki: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron: gotujemy go wg zaleceń producenta. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
krok 2
Kurczak: mięso kroimy w niewielką kostkę lub cienkie paseczki. Dodajemy sól, pieprz oraz mąkę. Dokładnie mieszamy, żeby całe mięso było otoczone przyprawami.
krok 3
Przygotowanie dodatków: imbir i czosnek obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Szczypior oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy na ukos. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Por kroimy w plasterki. Boczniaki myjemy i delikatnie osuszamy, tniemy w paski.
krok 4
Sos: ocet ryżowy przelewamy do szklanki, dodajemy 2 łyżki wody, cukier oraz sos sojowy. Mieszamy do rozpuszczenia cukru.
krok 5
Smażenie: w woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir, czosnek oraz szczypior i smażymy jedną minutę. Dokładamy kurczaka i pokrojone w paski boczniaki. Mieszamy i smażymy 3 minuty, kilka razy mieszając. Dodajemy marchewkę i paprykę, por i smażymy 5 minut, mieszając. Dokładamy odcedzony bambus.
krok 6
Wykończenie dania: na patelnię wlewamy sos, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Makaron ryżowy z kurczakiem nakładamy na głębokie talerze.

