Reklama

Japoński, wegański obiad w prostym przepisie - wystarczy 20 minut przygotowania! Makaron soba z dodatkiem sosu sezamowego (z czarnego sezamu!) i glazurowaną białą rzepą smakuje doskonale. Warto go przygotować, ponieważ jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. To dobra opcja dla osób, które nie są przekonane do dań wegetariańskich - w takich wydaniu makaron soba ich zachwyci.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na sos: łyżkę sezamu odkładamy do dekoracji dania, resztę mielemy w młynku na gładką pastę. Mieszamy z 1,5 łyżki syropu klonowego, łyżką octu ryżowego, tahini, sosem sojowym i wodą i miksujemy blenderem.

  • krok 2

    Rzepę obieramy, kroimy na małe kawałki. Miksujemy ocet, syrop klonowy i pastę miso. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rzepę i smażymy, obracając, aż lekko zbrązowieją. Zalewamy zmiksowaną mieszanką octu, syropu i miso, smażymy, intensywnie mieszając, aż mieszanka się zredukuje i lekko skarmelizuje, oblepiając kawałki warzyw.

  • krok 3

    Makaron soba przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ostrożnie! bardzo łatwo go rozgotować). Ciepły makaron soba mieszamy z sezamowym sosem, dodajemy pokrojone awokado, posiekaną zieleninę i glazurowaną rzepę. Posypujemy odłożonym uprażonym sezamem.

Porady:

W przepisie na makaron soba z sosem sezamowym i glazurowaną rzepą wykorzystujemy:

  • rzepę - białą, średniej wielkości
  • pastę miso - jasną
  • czarny sezam - uprażony na suchej patelni
  • wodę - ciepłą

Notka redakcyjna:

Makaron soba to typ azjatyckiego makaronu, który powstaje z mąki gryczanej. Często zdarza się jednak, że ma niewielki dodatek mąki pszennej - wtedy przestaje być makaronem bezglutenowym. Makaron soba to dobra alternatywa dla makaronów pszennych. Zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie, ponadto jest bogaty w magnez i witaminy z grupy B. Warto na co dzień wprowadzić go do swojej diety - dobrze ugotowany jest sprężysty i ma lekko gryczany posmak.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama