
Makaron soba z sosem sezamowym i glazurowaną białą rzepą
- rzepa: 1 szt.
- syrop klonowy: 2.5 łyżki stołowe
- ocet ryżowy: 2 łyżki stołowe
- miso: 1 łyżeczka
- olej rzepakowy: 1 łyżeczka
- makaron soba: 150 g
- awokado: 1 szt.
- czarny sezam: 4 łyżki stołowe
- tahini: 1 łyżka stołowa
- sos sojowy: 1 łyżeczka
- woda: 5 łyżek stołowych
- szczypiorek: 1 łyżek stołowych
- kolendra: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Na sos: łyżkę sezamu odkładamy do dekoracji dania, resztę mielemy w młynku na gładką pastę. Mieszamy z 1,5 łyżki syropu klonowego, łyżką octu ryżowego, tahini, sosem sojowym i wodą i miksujemy blenderem.

krok 2
Rzepę obieramy, kroimy na małe kawałki. Miksujemy ocet, syrop klonowy i pastę miso. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rzepę i smażymy, obracając, aż lekko zbrązowieją. Zalewamy zmiksowaną mieszanką octu, syropu i miso, smażymy, intensywnie mieszając, aż mieszanka się zredukuje i lekko skarmelizuje, oblepiając kawałki warzyw.

krok 3
Makaron soba przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ostrożnie! bardzo łatwo go rozgotować). Ciepły makaron soba mieszamy z sezamowym sosem, dodajemy pokrojone awokado, posiekaną zieleninę i glazurowaną rzepę. Posypujemy odłożonym uprażonym sezamem.


