
Makaron sojowy smażony z jajkiem
Makaron sojowy nie wymaga gotowania - jest prosty do przygotowania i zapewni szybkie dania. Makaron sojowy smażony z jajkiem i kurczakiem nie należy do najlżejszych dań, ale jest sycący i pyszny.
Składniki:
paczuszka grzybów mun krojonych w paski
ok. 10 niedużych pieczarek
makaron sojowy nitki (1 opakowanie)
filet z piersi kurczaka
3 ząbki czosnku
sos sojowy
pieprz
olej prażony sezamowy
4 dymki ze szczypiorem
puszka pędów bambusa
3 jajka
prażona cebulka
Kroki przygotowania:
Grzyby mun zalewamy na 15 min wrzątkiem, przykrywamy. Oczyszczone pieczarki (same kapelusze) tniemy na ćwiartki. Makaron sojowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (sugerujemy krócej niż zaleca producent, aby zachował jędrność w czasie smażenia).
Mięso kroimy w paski, mieszamy z posiekanym czosnkiem, kilkoma łyżkami sosu sojowego i dużą szczyptą pieprzu, odstawiamy na pół godziny.
W głębokiej patelni rozgrzewamy trochę oleju sezamowego, partiami obsmażamy kawałki kurczaka i odkładamy na ogrzany talerz.
Na patelnię po kurczaku kładziemy pokrojone w piórka cebulki dymek (szczypior odkładamy), grzyby mun, pieczarki i osączonego bambusa, smażymy 3 min.
Wkładamy bardzo dokładnie osączony makaron, chwilę zasmażamy, przyprawiamy do smaku sosem sojowym.
Wlewamy rozbełtane jajka i smażymy na dużym ogniu, mieszając, aż jajka mocno się zetną.
Przekładamy do miseczek, posypujemy szczypiorem z dymek i prażoną cebulką
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
Porady:
Zobacz też: makaron soba z glazurowaną białą rzepą i czarnym sezamem

