
Makaron tagliatelle z pieczarkami i śmietaną
Makaron tagliatelle z pieczarkami i śmietaną. Przepis łatwy do wykonania, przygotowanie go nie wymaga wiele czasu. Wypróbuj przepis na tagliatelle z sosem śmietanowym.
Składniki:
makaron tagliatelle
1 nieduża cebula
1-4 ząbki czosnku
20 dag pieczarek
15 dag baleronu, szynki lub boczku
mała śmietana 30%
szczypta soli
bazylia
oregano
odrobina oleju lub margaryny
Kroki przygotowania:
Makaron tagliatelle ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub łyżeczkę margaryny. Dodać niedużą cebulę pokrojoną w kostkę. Zeszklić.
Dodać baleron, szynkę lub boczek pokrojony w kostkę. Podsmażyć. Dodać kilka dużych pieczarek obranych i pokrojonych w plastry oraz szczyptę soli. Podsmażyć aż pieczarki puszczą wodę a ona odparuje.
Dodać czosnek przeciśnięty przez wyciskarkę wg uznania 1-4 ząbków. Wlać śmietanę 30%. Wsypać zioła: suszoną bazylię i oregano. Wymieszać.
Po zagotowaniu podgrzewać na małym ogniu przez kilka min. często mieszając. Ugotowany makaron włożyć do głębokich talerzy, zalać sosem i jeść ze smakiem :)
Porady:
Tagliatelle z sosem pieczarkowym podaje się natychmiast po przygotowaniu.
Notka redakcyjna:
Makaron tagliatelle to płaskie wstążki szerokie na około 1 cm. Ze względu na grubość i porowatą strukturę podaje się go zazwyczaj z gęstymi, ciężkimi sosami - na przykład bolognese. Inne makarony w formie długich wstążek to pappardelle i fettuccine.

