Reklama

Aromat szpinaku znakomicie komponuje się z czosnkiem i serem gorgonzola

Składniki:

200 g mrożonego szpinaku
mały kubek śmietany 12 % lub 18 %
2 ząbki czosnku
50 g sera gorgonzola
10 dkg szynki konserwowej
250 g dowolnego makaronu
sól, pieprz do smaku
natka posiekanej pietruszki
oliwa z oliwek

Kroki przygotowania:

Makaron włozyc do wrzącej wody dodać niepełną łyżkę soli i oliwy aby się nie skleił.W tym samym czasie mrożony szpinak włożyć na patelnię z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Cały czas mieszać aby się nie przypalał. Po rozpuszczeniu szpinaku dodać rozgniecione 2 ząbki czosnku oraz śmietanę. Gotować na małym ogniu przez 5 min. Doprawić do smaku solą i świeżym pieprzem. Sprawdzić makaron. Jeżeli już się ugotował to go odcedzić i pozostawić pod przykryciem. Na osobnej patelni usmażyć na odrobinie oliwy pokrojoną w paski szynkę do lekkiego z rumienienia. Do sosu szpinakowego dodać pokrojona w kostkę gorgonzole i lekko wymieszać. Nakładać na talerz makaron, polać sosem oraz udekorować szynka i pietruszką. Na koniec posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama