Eksperymentuje z chińszczyzną :) Sos własnej roboty jest znacznie smaczniejszy niz w słoikach :)
Składniki:
250 g makaronu - gniazda wstążki
1 duża cebula
1 dużamarchew
0,5 papryki czerwonej
1 duża pierś z kurczaka
2 łyżki kiełków fasoli mung (Tao Tao)
3 łyżki orzeców nerkowca
2 łyżki oleju
SOS SŁODKO KWAŚNY:
0,5 szklanki wody
1 łyżka mąki (kopiasta)
4 łyzki octu ryżowego
3 łyżki cukru
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżeczki koncentratu pomigorowego (dobrej jakości)
2 duże ząbki czosnku
0,5 płaskiej łyżeczki imbiru w proszku
szczypta soli
Kroki przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
W tym czasie cebulę kroimy w półplasterki, marchew w słupki (najpierw krążki potem w słupki), paprykę w drobną kosteczkę, pierś z kurczaka w paski.
Przygotowujemy sos: do rondelka dodajemy ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobniutko czonek, imbir, sól, mieszmy, zagotowujemy, natepnie zalewamy sos mąką wymieszanaz wodą, gotujemy aż sos zgęstnieje.
Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucamy cebulę , smażymy 3 minuty, dorzucamy pojedynczo paski kurczaka, tak żeby sienie zawinęły, smażymy na mocnym ogniu ok 5minut, następnie dodajemy marchew, paprykę smażymy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy orzechy i kiełki, podsmażamy jeszcze chwilkę, na koniec zalewamy sosem słodko kwaśnym.
Ugotowany makaron odcedzamy mieszamy z sosem, podajemy w miseczkach.
Polecam, jest przepyszne! Smacznego!!!!!!!
1 z 1

makaron_w_sosie_slodko_kwasnym
Makaron w sosie słodko kwaśnym


