Porady:
- Do zrobienia spaghetti z bobem w stylu carbonara potrzebujemy jedynie żółtek. Żeby nic się nie zmarnowało, białka możemy odłożyć na później i zrobić z nich zdrowy, niskokaloryczny omlet.
- Bób z makaronem lepiej się prezentuje, kiedy ziarna są obrane, ale nie musimy tego robić. Skórka jest jadalna i bardzo zdrowa – zawiera dużo błonnika.
- Parmezan do dekoracji dania z bobu możemy zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki. Eleganckie, cieniutkie płatki otrzymamy, jeśli użyjemy mandoliny, obieraczki do warzyw lub noża do trufli.
- Żeby makaron z bobem i boczkiem był jeszcze bardziej aromatyczny, dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki. Można także wykorzystać inne świeże lub suszone zioła oraz przyprawy. Do bobu pasuje koperek, lubczyk, kolendra i mięta, a także kmin rzymski i słodka papryka. Miłośnicy pikantnych smaków mogą dorzucić do makaronu płatki chili.
- Proponujemy przygotowanie spaghetti, ale równie dobrze sprawdzi się każdy kształt makaronu. Możemy wykorzystać na przykład wstążki, kokardki, muszelki, rurki lub kolanka.
- Bób ma wiele wartości odżywczych. Podobnie jak inne rośliny strączkowe zawiera dużo białka, co jest cenną informacją dla wegan i wegetarian. Jest też źródłem błonnika i kwasu foliowego. Przepisy z bobem niestety nie są odpowiednie dla cukrzyków, ponieważ ugotowane ziarna mają wysoki indeks glikemiczny.
- Wegetarianie mogą zamienić boczek na tofu, tempeh lub seitan. Każdy z tych zamienników mięsa występuje w wersji wędzonej. Taki aromat szczególnie dobrze sprawdzi się w sosie à la carbonara. Wegański makaron z bobem można zrobić na bazie śmietanki roślinnej. Do uzyskania smaku umami w zastępstwie parmezanu przydadzą się płatki drożdżowe.
- Osoby, które wolą lżejszą kuchnię i starają się być fit, mogą zastąpić zwykły pszenny makaron jego zdrowszą alternatywą w postaci makaronu pełnoziarnistego, ryżowego lub gryczanego. Innym pysznym i zdrowym pomysłem jest produkt wege z groszku, ciecierzycy lub soczewicy.
loadWidget({
container: 'kopia-pp-gadzety-do-makaronu-1-container',
host: 'https://burdaffi.burdadigital.pl', slug: 'kopia-pp-gadzety-do-makaronu-1'
});
Notka redakcyjna:
Makaron z bobem – dodatki
Przepis na makaron z bobem można modyfikować na przeróżne sposoby. Z pysznych strączków da się wyłuskać pomysły na dania w wersji mięsnej, rybnej, wegetariańskiej i wegańskiej. Spaghetti najlepiej smakuje z dodatkiem boczku, ale można go zastąpić kiełbasą, szynką parmeńską lub pikantnym chorizo. Zamiast sera dojrzewającego, typu parmezan, pecorino lub grana padano, możemy wybrać cheddar lub goudę, a także delikatną w smaku mozzarellę, camembert lub brie. Z czym jeszcze można jeść bób? Oto kilka inspiracji na szybki, pożywny obiad:
- makaron z bobem i suszonymi pomidorami – to lekka wersja bez sosu śmietanowego. Wystarczy aromatyczna oliwa z pierwszego tłoczenia. Potrawę można posypać pokruszonym serem feta.
- spaghetti z bobem i kurkami – danie wykorzystuje charakterystyczne plony pełni lata. Delikatne grzyby idealnie komponują się z rośliną strączkową. Warto dodać do nich także zielone liście, na przykład rukolę lub roszponkę.
- makaron z bobem i szparagami – niezwykle świeża, wakacyjna propozycja z zielonymi warzywami. Można ją także wzbogacić groszkiem, szpinakiem, cukinią i szczypiorkiem. Taki obiad z bobem nie tylko nasyci, ale także zapewni podaż witamin i składników odżywczych.
- tagliatelle z bobem i kurczakiem – najlepiej pasuje tutaj klasyczny sos śmietanowy, ale można także zrobić lekkie pesto ze strączków, bazylii i orzeszków pinii.
- makaron z bobem i łososiem – wędzonym lub pieczonym. Różowe mięso pięknie komponuje się z zielenią ziaren. Miłośnicy ryb i owoców morza polubią także dodatek krewetek podsmażonych z czosnkiem na maśle.
Inne pomysły na dania z bobem
Bób to sezonowy przysmak, który warto wykorzystywać latem w przeróżnych daniach. Doskonale smakuje solo lub z odrobiną masła, ale jego potencjał wcale się na tym nie kończy. Co zrobić z bobu na obiad, żeby jak najlepiej wykorzystać jego smak i wartości odżywcze? Sprawdźcie nasze propozycje:
- zupa z bobu – można przygotować ją w formie tradycyjnej z ziemniakami lub w postaci kremu. Jest pyszna, lekka i pożywna. Pyszne, lekkie i zdrowe danie gości w naszych kuchniach w wersji wegetariańskiej (na wywarze warzywnym) lub mięsnej (na bulionie drobiowym, z dodatkiem boczku).
- tarta z bobem na cieście kruchym, francuskim lub filo – wytrawne wypieki z sezonowym warzywem najlepiej smakują z kleksem kwaśnej śmietany. Można podawać je także z sosem koperkowym, grzybowym lub ziołowym.
- pierogi z bobem – w wersji bezmięsnej lub z dodatkiem boczku. Miękkie, elastyczne ciasto można też wypełnić przeciśniętymi przez praskę ziemniakami i serem feta.
Bób poleca się nie tylko na dania obiadowe, ale także na lekki lunch lub kolację. Możemy przyrządzić na przykład błyskawiczną pastę z bobu. Wystarczy zmiksować ugotowane ziarna z sokiem z limonki oraz ulubionymi ziołami i przyprawami (na przykład miętą) i gotowe. Takie smarowidło będzie fantastycznym dodatkiem do kanapek, tostów i wrapów lub dipem do nachosów. Na pożywny posiłek do pracy zabierzmy ze sobą sałatkę z bobem i jajkiem. Ten przepis oczaruje każdego miłośnika pełnowartościowych przekąsek.