Reklama

Makaron z bobem to pyszne sezonowe danie, które oczaruje każdego. Połączenie warzywa strączkowego, wędzonego boczku i sosu śmietanowego to idealnie wyważona kompozycja smaków i aromatów. Natka pietruszki dodaje świeżości, a parmezan podkreśla wyrazisty, włoski charakter potrawy. Sprawdzi się ona zarówno na codzienny obiad dla całej rodziny, jak i na elegancką kolację dla gości. Jak zrobić makaron z bobem i boczkiem? Zobaczcie nasz prosty przepis.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: gotujemy bób do miękkości w osolonej wodzie, po czym studzimy go i obieramy ze skórki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Makaron gotujemy al dente według czasu wskazanego na opakowaniu. Połowę parmezanu ścieramy na tarce, a pozostały ser kroimy w cienkie, prawie przezroczyste plasterki.

  • krok 2

    Boczek: kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni przez kilka minut. Kiedy się lekko zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy czosnek, bób, natkę pietruszki i makaron. Mieszamy, po czym zmniejszamy ogień.

  • krok 3

    Sos: w osobnym naczyniu łączymy śmietankę z żółtkami i startym parmezanem. Wlewamy ją do makaronu. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą do smaku.

  • krok 4

    Makaron z bobem: przekładamy na talerze za pomocą dwóch widelców, szczypców lub specjalnej łyżki do spaghetti. Posypujemy płatkami parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem.

Porady:

  • Do zrobienia spaghetti z bobem w stylu carbonara potrzebujemy jedynie żółtek. Żeby nic się nie zmarnowało, białka możemy odłożyć na później i zrobić z nich zdrowy, niskokaloryczny omlet.
  • Bób z makaronem lepiej się prezentuje, kiedy ziarna są obrane, ale nie musimy tego robić. Skórka jest jadalna i bardzo zdrowa – zawiera dużo błonnika.
  • Parmezan do dekoracji dania z bobu możemy zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki. Eleganckie, cieniutkie płatki otrzymamy, jeśli użyjemy mandoliny, obieraczki do warzyw lub noża do trufli.
  • Żeby makaron z bobem i boczkiem był jeszcze bardziej aromatyczny, dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki. Można także wykorzystać inne świeże lub suszone zioła oraz przyprawy. Do bobu pasuje koperek, lubczyk, kolendra i mięta, a także kmin rzymski i słodka papryka. Miłośnicy pikantnych smaków mogą dorzucić do makaronu płatki chili.
  • Proponujemy przygotowanie spaghetti, ale równie dobrze sprawdzi się każdy kształt makaronu. Możemy wykorzystać na przykład wstążki, kokardki, muszelki, rurki lub kolanka.
  • Bób ma wiele wartości odżywczych. Podobnie jak inne rośliny strączkowe zawiera dużo białka, co jest cenną informacją dla wegan i wegetarian. Jest też źródłem błonnika i kwasu foliowego. Przepisy z bobem niestety nie są odpowiednie dla cukrzyków, ponieważ ugotowane ziarna mają wysoki indeks glikemiczny.
  • Wegetarianie mogą zamienić boczek na tofu, tempeh lub seitan. Każdy z tych zamienników mięsa występuje w wersji wędzonej. Taki aromat szczególnie dobrze sprawdzi się w sosie à la carbonara. Wegański makaron z bobem można zrobić na bazie śmietanki roślinnej. Do uzyskania smaku umami w zastępstwie parmezanu przydadzą się płatki drożdżowe.
  • Osoby, które wolą lżejszą kuchnię i starają się być fit, mogą zastąpić zwykły pszenny makaron jego zdrowszą alternatywą w postaci makaronu pełnoziarnistego, ryżowego lub gryczanego. Innym pysznym i zdrowym pomysłem jest produkt wege z groszku, ciecierzycy lub soczewicy.

loadWidget({
container: 'kopia-pp-gadzety-do-makaronu-1-container',
host: 'https://burdaffi.burdadigital.pl', slug: 'kopia-pp-gadzety-do-makaronu-1'
});

Notka redakcyjna:

Makaron z bobem – dodatki

Przepis na makaron z bobem można modyfikować na przeróżne sposoby. Z pysznych strączków da się wyłuskać pomysły na dania w wersji mięsnej, rybnej, wegetariańskiej i wegańskiej. Spaghetti najlepiej smakuje z dodatkiem boczku, ale można go zastąpić kiełbasą, szynką parmeńską lub pikantnym chorizo. Zamiast sera dojrzewającego, typu parmezan, pecorino lub grana padano, możemy wybrać cheddar lub goudę, a także delikatną w smaku mozzarellę, camembert lub brie. Z czym jeszcze można jeść bób? Oto kilka inspiracji na szybki, pożywny obiad:

  • makaron z bobem i suszonymi pomidorami – to lekka wersja bez sosu śmietanowego. Wystarczy aromatyczna oliwa z pierwszego tłoczenia. Potrawę można posypać pokruszonym serem feta.
  • spaghetti z bobem i kurkami – danie wykorzystuje charakterystyczne plony pełni lata. Delikatne grzyby idealnie komponują się z rośliną strączkową. Warto dodać do nich także zielone liście, na przykład rukolę lub roszponkę.
  • makaron z bobem i szparagami – niezwykle świeża, wakacyjna propozycja z zielonymi warzywami. Można ją także wzbogacić groszkiem, szpinakiem, cukinią i szczypiorkiem. Taki obiad z bobem nie tylko nasyci, ale także zapewni podaż witamin i składników odżywczych.
  • tagliatelle z bobem i kurczakiem – najlepiej pasuje tutaj klasyczny sos śmietanowy, ale można także zrobić lekkie pesto ze strączków, bazylii i orzeszków pinii.
  • makaron z bobem i łososiem – wędzonym lub pieczonym. Różowe mięso pięknie komponuje się z zielenią ziaren. Miłośnicy ryb i owoców morza polubią także dodatek krewetek podsmażonych z czosnkiem na maśle.

Inne pomysły na dania z bobem

Bób to sezonowy przysmak, który warto wykorzystywać latem w przeróżnych daniach. Doskonale smakuje solo lub z odrobiną masła, ale jego potencjał wcale się na tym nie kończy. Co zrobić z bobu na obiad, żeby jak najlepiej wykorzystać jego smak i wartości odżywcze? Sprawdźcie nasze propozycje:

  • zupa z bobu – można przygotować ją w formie tradycyjnej z ziemniakami lub w postaci kremu. Jest pyszna, lekka i pożywna. Pyszne, lekkie i zdrowe danie gości w naszych kuchniach w wersji wegetariańskiej (na wywarze warzywnym) lub mięsnej (na bulionie drobiowym, z dodatkiem boczku).
  • tarta z bobem na cieście kruchym, francuskim lub filo – wytrawne wypieki z sezonowym warzywem najlepiej smakują z kleksem kwaśnej śmietany. Można podawać je także z sosem koperkowym, grzybowym lub ziołowym.
  • pierogi z bobem – w wersji bezmięsnej lub z dodatkiem boczku. Miękkie, elastyczne ciasto można też wypełnić przeciśniętymi przez praskę ziemniakami i serem feta.

Bób poleca się nie tylko na dania obiadowe, ale także na lekki lunch lub kolację. Możemy przyrządzić na przykład błyskawiczną pastę z bobu. Wystarczy zmiksować ugotowane ziarna z sokiem z limonki oraz ulubionymi ziołami i przyprawami (na przykład miętą) i gotowe. Takie smarowidło będzie fantastycznym dodatkiem do kanapek, tostów i wrapów lub dipem do nachosów. Na pożywny posiłek do pracy zabierzmy ze sobą sałatkę z bobem i jajkiem. Ten przepis oczaruje każdego miłośnika pełnowartościowych przekąsek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama