Porady:
- Jak wybierać boczniki? Warto szukać raczej tych mniejszych egzemplarzy, ponieważ większe grzyby bywają czasem łykowate. Biały nalot na boczniakach nie jest niczym złym. Grzyby należy opłukać i można bezpiecznie je zjeść.
- Jak ugotować makaron? Na 100 gramów makaronu potrzeba około litra wody - sprawdź inne wskazówki w artykule.
- Spaghetti z boczniakami to nie najlepszy pomysł. Cienkie makarony powinny być łączone z rzadkimi sosami. Aby makaron z boczniakami smakował idealnie, dobrze sięgnąć po makarony z dziuką, żłobione i pozaginane. Takie będą dokładnie oblepione pysznym sosem. Warto wypróbować szerokie tagliatelle, idealne do gęstych sosów penne (rurki), fusilli (świderki), czy farfalle (kokardki).
Notka redakcyjna:
Jak zrobić boczniaki z makaronem?
Przepis na boczniaki z makaronem może szybko stać się jednym z waszych popisowych dań. Makaron należy ugotować na al dente – warto wybierać makarony grube, które dobrze absorbują sos. Dobrym pomysłem jest też wybranie makaronu świeżego – można go znaleźć w supermarketach w lodówkach. Makaron z boczniakami smakuje tak pysznie dzięki dodatkowi kremowego sosu z boczniaków i tłustej śmietany. Przygotowując sos należy uważać, aby nie spalić cebulki i tymianki. Najlepiej gotować go na małym/ średnim ogniu. Makaron z boczniakami z sosie śmietanowym jest przepyszny!
Przepisy na boczniaki
Boczniaki to grzyby jadalne – można bez problemu kupić je w supermarketach lub wyhodować samodzielnie za pomocą zestawu startowego. Boczniaki to grzyby, których warto spróbować. Nawet jeśli nie przepadacie za borowikami, kurkami, czy rydzami, to warto spróbować boczniaków, ponieważ nie mają one aż tak intensywnego aromatu, jak grzyby leśne. Co zrobić z boczniaków? Można w kuchni przygotować je na wiele sposobów. Nadają się jako zamiennik mięsa – można w nich przygotować na przykład przekąskę w panierce a la nuggetsy lub roślinne „flaki”. Boczniaki z makaronem to tylko jeden z przykładów pysznych, obiadowych dań, które sprawdzą się w każdej kuchni. Polecamy więc lekką zupę z pęczaku z boczniakami oraz cannelloni z grzybami. Jednak boczniaki nie muszą grać pierwszych skrzypiec w posiłku. Grzyby te idealnie uzupełnią smak np. zdrowych kotletów z mięsa indyka.