Reklama

szybkie i smaczne danie

Składniki:

Około 1/4 opakowania makaronu spaghetti
4 plastry mocno uwędzonego boczku
1 mała cebulka
1 jajko
1 łyżka gęstej smietany
2 łyżki startego sera żółtego
Pieprz kolorowy
Szczypta gałki muszkatołowej
Ewentualnie oregano, ja pominęłam
1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Kroki przygotowania:

Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli i oleju.
Zmiksować jajko ze smietaną i serem, doprawić pieprzem.
Na patelni usmażyć boczek pokrojony w kosteczkę i cebulkę.
Na widelec nabić obrany ząbek czosnku i mieszać boczek z cebulką w trakcie smażenia, wtedy czosnek odda swój smak.
Ugotowany makaron odcedzić i dodać do boczku, pomieszać chwilkę, aby makaron oblepił się tłuszczem.
Zestawić z ognia i wlać sos, wymieszać energicznie, doprawić gałką muszkatołową i od razu podać.
Na talerzu posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Do sosu w trakcie miksowania można dolać 1 łyżkę wina a zamiast smietany użyć Mascarpone.

Reklama

Porady:

Zobacz też: carbonara przepis wakacyjny

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama