Porady:
- Chcecie urozmaicić smak makaronu z cukinią i łososiem? Możecie dodać do niego 2 ząbki świeżego czosnku. Podany w przepisie koperek możecie też zastąpić świeżym rozmarynem lub bazylią.
- Powyższy przepis zakłada użycie makaronu tagliatelle. To jednak nie jedyna możliwość – możecie też sięgnąć po włoskie linguine czy pappardelle lub zdecydować się na przygotowanie popularnego spaghetti z łososiem i cukinią.
- Staracie się ograniczyć ilość węglowodanów w diecie? Możecie zastąpić pszenny makaron jego warzywną wersją. Wystarczy pokroić cukinię na cieniutkie paski (ułatwi to specjalna strugaczka lub kuchenny skrobak) i wrzucić ją do wrzątku na około 2-3 minuty. Gotowe! Tak przygotowany makaron z cukinii z łososiem, smakuje równie dobrze co jego klasyczna wersja.
- Do przygotowania tagliatelle z łososiem i cukinią najlepiej sprawdzi się filet. Możecie kupić go w oporządzonej wersji lub samodzielnie usunąć z niego ości.
- Po wystudzeniu nadmiar makaronu z łososiem i cukinią należy przechowywać w lodówce. Danie polecamy jednak zjeść w ciągu 1 lub 2 dni.
- Cukinię możecie również pokroić w plasterki, półplasterki lub podłużne julienne.
- Nie macie dostępu do świeżej ryby? Przygotujcie równie smaczny makaron z łososiem wędzonym i cukinią.
- Jeśli szukacie więcej inspiracji na smaczne i proste dania obiadowe, sprawdźcie również nasz przepis na makaron z cukinią i pomidorami.
Notka redakcyjna:
Dodatki do makaronu z cukinią i łososiem
Połączenie ryby, pszennego makaronu, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw zawsze wychodzi świetnie! To świetny pomysł na prosty i pożywny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom. W podstawowej wersji makaron z cukinią i łososiem przygotowuje się na bazie zaledwie kilku składników. Nic nie szkodzi jednak na przeszkodzie, by urozmaicić nieco jego smak.
Szczególnie polecamy spróbować łososia z makaronem i cukinią z dodatkiem tartego parmezanu czy sera grana padano. Równie dobrze sprawdzi się angielski cheddar czy delikatna, włoska mozzarella. Do sosu można też dodać kremową ricottę lub gęste mascarpone. Danie świetnie komponuje się także z delikatnie słonawym smakiem fety.
Fanom włoskiej kuchni polecamy z kolei przygotowanie prostego makaronu z łososiem, cukinią i suszonymi pomidorami. W takiej wersji całość polewa się jakościową oliwą z oliwek i doprawia posiekaną na drobno, świeżą bazylią. Niektórzy do sosu dorzucają również pokrojoną w małą kosteczkę paprykę czerwoną, kukurydzę konserwową lub odsączone z zalewy oliwki czarne czy zielone.
Jak wybrać dobry kawałek łososia do makaronu z cukinią?
Podstawą dobrego makaronu z łososiem i warzywami stanowi jakościowy kawałek ryby. Jak go wybrać? Przed zakupem polecamy delikatnie przycisnąć filet. Jeśli powróci on do swojego pierwotnego kształtu, to najpewniej jest on świeży. Warto też zwrócić uwagę na jego skórę – powinna być ona błyszcząca i lekko śliska.
Nie bez znaczenia jest też kolor łososia – sprawdźcie, czy ma on różowe lub delikatnie czerwonawe zabarwienie. Jeśli zauważycie jakiekolwiek plamy lub przebarwienia na powierzchni mięsa, lepiej sięgnijcie po inny filet. Świadczą one bowiem o zepsuciu. Jeżeli istnieje taka możliwość, rybę warto również powąchać.