
Makaron z cukinią i pomidorami
- makaron spaghetti: 250 g
- pomidor: 340 g
- cukinia: 270 g
- parmezan: 200 g
- cebula: 120 g
- olej: 10 g
- oliwa z oliwek: 10 g
- przecier pomidorowy: 15 g
- tabasco: 2 ml
- czosnek: 1 ząbek
- bazylia: 1 pęczek
- oregano: 1 pęczek
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy ją w grube plasterki lub półplasterki (jeśli korzystamy z młodej cukinii nie musimy jej obierać ani usuwać z niej pestek). Cebulę obieramy i sieczemy na drobno. Pomidory płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy je w kostkę. Parmezan trzemy na tarce o drobnych oczkach. Kapary odsączamy z zalewy. Zioła sieczemy (kilka listków bazylii odkładamy do dekoracji). Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
krok 2
Sos do makaronu z cukinią i pomidorami: w naczyniu łączymy ze sobą 10 g oleju, 100 ml wody, przecier pomidorowy, pieprz, sól, sos tabasco, bazylię oraz oregano. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na bok.
krok 3
Makaron z cukinią i pomidorami: w małym rondelku gotujemy cukinię oraz pomidory do miękkości. Powinno to zająć około 5–6 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Szklimy na niej cebulkę. Gdy zmięknie, dodajemy do niej cukinię z pomidorami, świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kapary. Całość łączymy z przygotowanym wcześniej sosem i smażymy przez kolejne 5 minut. Zawartość patelni dokładnie mieszamy z makaronem i posypujemy startym parmezanem. Przed podaniem gotowy makaron z pomidorami i cukinią dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

