
Makaron z kurczakiem w sosie curry
- makaron tagliatelle: 200 g
- pierś z kurczaka: 500 g
- sól: 15 g
- pieprz czarny: 2 g
- olej rzepakowy: 30 ml
- przyprawa curry: 5 g
- kurkuma: 2 g
- bulion warzywny: 200 ml
- mleko kokosowe: 200 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron: w dużym garnku gotujemy wodę z łyżką soli i odrobiną oleju. Do wrzątku wsypujemy makaron, mieszamy i gotujemy al dente przez 8–10 minut, po czym wyjmujemy na durszlak.
krok 2
Przygotowanie kurczaka: mięso myjemy i oddzielamy błonki, kroimy w grubą kostkę ok. 2×2 cm. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, do smaku.
krok 3
Smażenie: podgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy pokrojoną pierś kurczaka i mieszamy, aż mięso zarumieni się równomiernie. Dodajemy przyprawę curry i kurkumę, a następnie zalewamy bulionem.
krok 4
Zabielanie sosu: dodajemy mleko kokosowe i mieszamy, aż sos będzie jednolity. Gotujemy jeszcze przez 5 min, do odparowania wody i zgęstnienia sosu.
krok 5
Mieszanie sosu z makaronem: makaron wrzucamy na patelnię i delikatnie mieszamy, aby każda wstążka pokryła się sosem.
krok 6
Podawanie: makaron z kurczakiem w sosie curry można ozdobić świeżą rukolą lub listkami kolendry.

