
Makaron z dynią
- dynia: 300 g
- masło: 75 g
- szalotka: 3 szt.
- gałka muszkatołowa: 2 g
- śmietana 30%: 80 ml
- parmezan: 70 g
- natka pietruszki: 30 g
- makaron spaghetti: 150 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: dynię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy. Parmezan ścieramy. Makaron (spaghetti lub fettuccine) gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Szalotkę obieramy i siekamy.

NatuNaturally krok 2
Duszenie dyni: na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszli, wrzucamy dynię. Doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy resztę masła i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości, przez około 15 minut.

NatuNaturally krok 3
Sos: dodajemy do dyni śmietankę, natkę pietruszki i połowę przygotowanego parmezanu. Mieszamy sos i redukujemy go, aż uzyska kremową konsystencję.

NatuNaturally krok 4
Podanie: łączymy makaron z dynią. Przekładamy go na talerze i posypujemy resztą parmezanu.

NatuNaturally

