Porady:
- Do makaronu odpowiednie będą słodkie i odpowiednio dojrzałe jabłka. Można je pokroić lub zetrzeć na tarce. Jedną opcją jest podduszenie jabłek na patelni, a drugą zapieczenie ich w naczyniu żaroodpornym razem z ugotowanym wcześniej w osolonej wodzie makaronem. Optymalna temperatura w piekarniku wynosi około 180 stopni. Naczynie warto nasmarować niedużą ilością masła.
- Makaron z jabłkami można podawać to danie ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub jogurtem typu greckiego. Jabłka będą się także dobrze komponować w towarzystwie sera twarogowego.
- Makaron z jabłkami najlepiej smakuje z dodatkiem cynamonu, który jest zdrową i aromatyczną przyprawą korzenną. Nie każdemu jednak odpowiada jego mocny smak. Można wtedy zdecydować się na znacznie delikatniejszy rodzaj, jakim jest cynamon cejloński – jeszcze zdrowszy od tradycyjnego cynamonu.
Notka redakcyjna:
Makaron z jabłkami i cynamonem
Jak zrobić makaron z jabłkami i cynamonem? Trzeba zacząć od wyboru odpowiedniego makaronu. Najlepiej nadaje się do przygotowania tej potrawy makaron z pszenicy durum w formie nitek, wstążek lub świderków. Dla dwóch osób powinno wystarczyć 200-250 gramów. Najlepiej oczywiście smakuje własnoręcznie przygotowany makaron domowy.
Kluczowym elementem tego przepisu są dobrze przygotowane jabłka. Mogą być one prażone, karmelizowane lub w formie musu jabłkowego. Świetnym pomysłem jest też wykorzystanie jabłek z kompotu lub dżemu jabłkowego.
Makaron z jabłkami dla dzieci
Dla dzieci warto przygotować makaron na słodko z jabłkami. Niekoniecznie trzeba dodawać do niego większą ilość białego cukru. Do nadania słodkości świetnie będzie się nadawać miód, syrop daktylowy, a także zdrowsze zamienniki cukru, np. ksylitol czy erytrytol. Można również zrobić dla swojej pociechy makaron z jabłkami i nutellą. Makaron z jabłkami na słodko można przygotować dziecku na deser, obiad lub kolację. Potrawa ta sprawdzi się świetnie do szkoły lub na piknik.