
Makaron z jarmużem
- jarmuż: 150 g
- makaron tagliatelle: 200 g
- czosnek: 1 ząbek
- suszone pomidory: 40 g
- parmezan: 25 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Jarmuż: myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Wycinamy z niego twarde części łodygi. Duże liście kroimy w kawałki, mniejsze możemy zostawić w całości.
krok 2
Pozostałe składniki: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w kostkę. Parmezan ścieramy na małych oczkach tarki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
krok 3
Smażenie: rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy czosnek. Podgrzewamy go przez chwilę, żeby uwolnił aromat. Dodajemy liście jarmużu. Oprószamy je solą i pieprzem. Czekamy, aż zmniejszą objętość i zmiękną. Na koniec dorzucamy suszone pomidory.
krok 4
Makaron z jarmużem: łączymy zawartość patelni z ugotowanymi wstążkami. Skrapiamy gotową potrawę oliwą i posypujemy startym parmezanem.

