Reklama

Makaron z karczochami słusznie kojarzy się nam z kuchnią włoską, jest aromatyczny i intensywny w smaku. Robi się go szybko i łatwo, bo chodzi o to, żeby się nie napracować, a przy tym dobrze zjeść. Do tego dania najlepszy będzie makaron z mąki durum, ponieważ się nie skleja, pozostaje sprężysty i łatwiej ugotować go al dente. Gwarantujemy, że makaron z karczochami będzie przyjemnym zaskoczeniem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Makaron: penne gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy go. Sprawdzą się też inne makarony, np. rigatoni, tagliatelle, a nawet spaghetti.

  • krok 2

    Przygotowanie składników: czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Szynkę parmeńską (lub inną, jeśli tej akurat nie mamy w domu) rozcinamy, tworząc mniejsze kawałki. Karczochy i suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i tniemy na kilka części, ale niezbyt drobno. Natkę pietruszki płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy i siekamy.

  • krok 3

    Smażenie: na patelnię wlewamy oliwę (może być olej). Na rozgrzaną wrzucamy plasterki czosnku. Smażymy do lekkiego zrumienienia. Mieszamy co chwilę, uważamy, żeby go nie przypalić, bo stanie się nieprzyjemnie gorzki. Dodajemy szynkę i oregano, smażymy jeszcze przez 30 sekund. Po tym czasie dokładamy pomidory, karczochy i natkę pietruszki. Dolewamy też ok. 15 ml oleju z pomidorów. Całość trzymamy na ogniu przez kolejne 30 sekund.

    ZjedzPięknie

  • krok 4

    Makaron z karczochami: doprawiamy go świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy go do składników podsmażanych na patelni na 30 sekund, mieszamy. Na koniec przekładamy danie na talerze i posypujemy parmezanem (lub grana padano).

    ZjedzPięknie

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama