
Makaron z kurczakiem i pomidorami
- makaron świderki (fusilli): 200 g
- filet z kurczaka: 150 g
- cebula: 100 g
- czosnek: 2 ząbki
- oliwa z oliwek: 15 ml
- pomidory w puszce: 400 g
- śmietana 30%: 50 ml
- bazylia: 2 gałązki
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę lub paski. Listki bazylii obrywamy z gałązki i delikatnie opłukujemy w zimnej wodzie, po czym osuszamy na ręczniku papierowym. Makaron gotujemy al dente według instrukcji podanej na opakowaniu.
krok 2
Sos: na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę. Wkładamy na patelnię pierś z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy ją przez chwilę na dużym ogniu, aż zmieni kolor. Dorzucamy czosnek i podgrzewamy go przez chwilę, żeby uwolnił aromat, ale nie pozwalamy mu się zarumienić. Mieszamy wszystko z krojonymi pomidorami wraz z zalewą. Dusimy na małym ogniu przez około 10–15 minut, aż odparuje nadmiar wody.
krok 3
Makaron z kurczakiem i pomidorami: wlewamy śmietankę do sosu. Doprowadzamy go do wrzenia. Próbujemy i w miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy ugotowane świderki lub rurki. Mieszamy, aż makaron pokryje się sosem. Przekładamy na głębokie talerze i dekorujemy listkami bazylii.

