
Makaron z kurczakiem i szparagami
- makaron spaghetti: 150 g
- zielone szparagi: 150 g
- kurczak: 200 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- śmietana 30%: 125 ml
- żółtko: 1 szt.
- gałka muszkatołowa: 2 g
- parmezan: 30 g
- bazylia: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Szparagi: myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Następnie kroimy je na mniejsze części. W niewielkim garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej szparagi. Po ok. 3 minutach wyjmujemy je i odkładamy na talerz.
krok 2
Kurczak: oczyszczamy go z błonek, a następnie kroimy w paski. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy je, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Następnie przenosimy je do oddzielnego naczynia.
krok 3
Makaron: do dużego garnka wlewamy ok. 1,5 litra wody i wsypujemy 6 g soli. Całość podgrzewamy. Gdy płyn zacznie wrzeć, dodajemy makaron. Gotujemy go al dente – zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do małej miseczki odlewamy ok. 50 ml wody z garnka. Na końcu odcedzamy makaron na sicie.
krok 4
Sos: na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kurczaka, wlewamy śmietankę. Dodajemy żółtko. Składniki łączymy ze sobą. Następnie wsypujemy gałkę muszkatołową i parmezan. Wrzucamy kawałki kurczaka, makaron, szparagi i odlane z gotowania 50 ml wody. Całość mieszamy.
krok 5
Podanie: makaron z kurczakiem i szparagami serwujemy z dodatkiem liści bazylii.

