Porady:
- Makaron z kurkami w sosie śmietanowym najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, dlatego warto zrobić go tyle, ile zjemy na jeden obiad. Jeśli zrobiliśmy za dużą porcję grzybów, przechowujmy sos w lodówce, a makaron ugotujmy kolejnego dnia na świeżo.
- Co zrobić, żeby kurki w sosie nie były gorzkie? Bardzo ważne jest dokładne oczyszczenie grzybów. Najlepiej wsypać je do miski, zasypać solą i zalać gorącą wodą. Po chwili piasek opadnie na dno i będzie można z łatwością wyłowić czyste kurki łyżką cedzakową. Istotna jest też odpowiednia obróbka termiczna. Goryczkę grzybów z powodzeniem zamaskuje dodatek słodkiej śmietanki.
- Makaron w sosie kurkowym najlepiej przyrządzać latem i wczesną jesienią, kiedy panuje sezon na te grzyby i można je bez problemu dostać w sklepach i na targach. Zimą możemy wykorzystać mrożone kurki. Przygotujmy je samodzielnie – zblanszujmy je, podgotujmy na parze lub podsmażmy, podzielmy na porcje i przełóżmy do woreczków foliowych.
- To pyszne, sezonowe danie można przygotować na bazie różnych rodzajów makaronu. Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym będzie smakowało równie dobrze jak grzyby z penne, fusilli, farfalle lub papardelle. Możemy wybrać zarówno długi makaron w kształcie nitek lub wstążek, jak i krótkie kluski przypominające rurki, świderki, kokardki lub muszelki.
- Jeśli nie przepadamy za natką pietruszki, możemy zastąpić ją innymi ziołami. Pysznie będzie smakował koperek, a włoski aromat osiągniemy za sprawą bazylii, tymianku lub oregano.
- Jak zrobić sos z kurek do makaronu odpowiedni dla osób na diecie redukcyjnej lub niskotłuszczowej? Jeśli liczmy kalorie i chcemy odchudzić ten przepis, zamieńmy śmietanę na jogurt naturalny.
- Jeśli szukacie ciekawych przepisów na kurki z makaronem, możecie bez końca przebierać spośród rozmaitych dodatków, przypraw i ziół, które dobrze komponują się z leśnymi grzybami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na spaghetti z kurkami i porem.
- Żeby przygotować makaron z kurkami bez śmietany, czyli danie odpowiednie dla wegan, wykorzystajmy sos beszamelowy na mleku roślinnym lub całkiem pomińmy ten składnik. Danie będzie wtedy lżejsze i prostsze do wykonania. Pamiętajmy, żeby do podsmażania składników używać oliwy zamiast masła.
Notka redakcyjna:
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – dodatki
Jak się robi makaron z kurkami? To jedno z najprostszych dań sezonowych. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący miłośnik gotowania. W wersji podstawowej sos składa się dosłownie z 4 składników, czyli świeżych lub mrożonych grzybów, masła, cebuli i śmietanki. Można go jednak urozmaicać ulubionymi dodatkami, dopasowując smaki i aromaty do własnych preferencji. Jak zrobić pyszne kurki w śmietanie z makaronem? Możemy wzbogacić je mięsem, rybami i owocami morza, aromatycznym winem lub warzywami. Jednym z najpopularniejszych dodatków jest chudy drób. Przepis na makaron z kurkami i kurczakiem to sycąca i pożywna propozycja pełna białka. Oto kilka innych pomysłów na urozmaicenie naszej receptury:
- makaron z kurkami i boczkiem – pyszna wersja dla mięsożerców. Potrawa z leśnych grzybów wybitnie smakuje także z dodatkiem chorizo lub mięsa mielonego.
- makaron z kurkami i cukinią – doskonała opcja dla wegetarian. Żeby sos zyskał piękny, żółty kolor podkreślający barwę grzybów, można dodać do niego szafran.
- kurki z makaronem i tuńczykiem lub łososiem – w tym przypadku warto przygotować sos na białym wytrawnym winie, które idealnie komponuje się z delikatnym smakiem ryb i owoców morza.
- makaron w sosie kurkowym ze szparagami – istnieje krótkie okienko, żeby przygotować to danie ze świeżych składników, dlatego jest takie wyjątkowe. Sezon na te produkty zazębia się jedynie w czerwcu. Dzięki dodatkowi świeżych kurek prosty makaron ze szparagami zyskuje wspaniały, leśny aromat.
Kurki z makaronem i inne inspiracje
Leśne grzyby, a zwłaszcza delikatne kurki, to jeden z najbardziej cenionych produktów w kuchni, dlatego wykorzystuje się je w przeróżnych formach, zarówno do dań głównych, jak i przystawek lub przetworów. Kurki są częstym składnikiem sosów lub gulaszy, a także dodatkiem do mięs lub ryb oraz dań wegetariańskich i wegańskich. Powstają z nich doskonałe farsze i nadzienia do pierogów, naleśników, wytrawnej tarty i wypieków z ciasta francuskiego. Jeśli więc jesteście szczęśliwymi posiadaczami koszyka pełnego tych skarbów lasu i zastanawiacie się, co zrobić z kurek, spieszymy z garścią smakowitych inspiracji.
- Kurki w śmietanie – klasyka gatunku. To obowiązkowy punkt programu dla każdego fana grzybowych przepisów. Kurki uduszone z koperkiem idealnie komponują się z młodymi ziemniakami.
- Kurki marynowane – grzybowe przetwory przygotowane w sezonie towarzyszą nam potem przez cały rok. Są świetną przekąską, a także doskonałym dodatkiem do sałatek.
- Polędwiczki w sosie kurkowym – przepis dla fanów mięsnych dań. To proste, a jednocześnie efektowne i sycące danie, którego można podać na uroczystym obiedzie.
- Risotto z kurkami – ci, którzy wolą dania w wersji jarskiej, z pewnością rozsmakują się w tej kremowej potrawie rodem z włoskiej kuchni. Bazuje na kilku prostych składnikach, a nie powstydziłyby się jej najlepsze restauracje. Dzieło wieńczy ser pecorino i świeży tymianek.
- Jajecznica z kurkami – na leniwe, weekendowe śniadanie przy wspólnym stole. Warto dodać do niej cebulę i boczek, które podkreślą delikatny smak grzybów.