
Makaron z łososiem i szpinakiem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- makaron tagliatelle: 100 g
- szpinak: 100 g
- łosoś: 350 g
- oregano: 3 g
- masło: 12 g
- oliwa extra vergine: 15 ml
- czosnek: 2 ząbki
- śmietana 30%: 100 ml
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron: gotujemy wg zaleceń producenta. Odcedzamy.
krok 2
Szpinak: myjemy go i osuszamy.
krok 3
Przygotowanie łososia: usuwamy skórkę, kroimy w średnią kostkę, oprószamy solą, pieprzem i oregano.
krok 4
Czosnek: obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy czosnek, smażymy, mieszając 30 sekund.
krok 5
Łosoś: rybę wkładamy na patelnię z czosnkiem i delikatnie obsmażamy ze wszystkich stron.
krok 6
Sos: na patelnię wrzucamy opłukany szpinak, wlewamy śmietankę. Gotujemy 2-3 minuty. Dokładamy makaron, mieszamy.
krok 7
Podanie: makaron z łososiem i szpinakiem nakładamy na talerze. Podajemy na ciepło.

