Makaron z serem białym
- makaron świderki (fusilli): 250 g
- twaróg: 150 g
- bułka tarta: 75 g
- masło: 50 g
- sól: 7 g
- cukier: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron: gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać świderki, ewentualnie inne rodzaje krótkiego makaronu, na przykład rurki, kolanka lub łazanki. Odcedzamy go. Wodę z gotowania możemy zachować, jeśli mamy w planach zrobienie zupy lub sosu na ciepło. Ponieważ zawiera skrobię, nadaje się do zagęszczania potraw. Osobom z celiakią lub nietolerancją pokarmową polecamy przepis na makaron bezglutenowy.

Litwiniuk Magdalena krok 2
Bułka tarta: wsypujemy ją na dużą patelnię z grubym dnem (około 75 g – połowę szklanki o pojemności 250 ml). Podsmażamy, na początku bez dodatku tłuszczu, aż się zarumieni. Pamiętajmy, żeby cały czas kontrolować temperaturę. Jeśli bulka tarta za bardzo zbrązowieje, będzie miała gorzkawy posmak.

Litwiniuk Magdalena krok 3
Ser biały: rozgniatamy widelcem. Możemy wykorzystać dowolny twaróg – pełnotłusty lub odtłuszczony, z mleka krowiego lub owczego. Opcją roślinną jest biały ser z nerkowców lub mleka sojowego. Da się go zakwasić sokiem z cytryny, wodą z ogórków kiszonych lub, dla zaawansowanych, za pomocą nigari (koagulantu używanego do produkcji tofu).

Litwiniuk Magdalena krok 4
Masło: dodajemy do rumianej bułki tartej. Będzie nam potrzebne około 50–75 g tłuszczu. Można też wykorzystać olej, oliwę lub margarynę. Mieszamy, aż składniki się połączą i stworzą jednolitą posypkę o konsystencji kruszonki.

Litwiniuk Magdalena krok 5
Makaron z serem białym: umieszczamy ugotowane świderki na talerzu (możemy też wrzucić je na patelnię i podgrzać razem z okrasą, żeby otrzymać smakowity smażony makaron z białym serem). Posypujemy gotowe danie pokruszonym twarogiem i maślaną bułką tartą. Oprószamy cukrem (białym lub brązowym). Możemy też dodać szczyptę cynamonu lub mieszanki przypraw korzennych.

Litwiniuk Magdalena


