Reklama

W tym przepisie używamy makaronu kokardki, ale równie dobrze sprawdzą się też świderki czy pennne.

Składniki:

30 dag makaronu kokardki
20 dag sera mozzarella
2 ząbki czosnku
5 plastrów szynki
250 ml śmietany 18%
2 żółtka
garść orzechów włoskich
sól, pieprz

Kroki przygotowania:

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce. czosnek przeciskamy przez praskę, szynkę kroimy w kostkę. W rondelku roztrzepujemy śmietanę z żółtkami, mieszamy z serem, czosnkiem i szynką, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. przyprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron mieszamy z gorącym sosem, posypujemy pokruszonymi orzechami.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama