Reklama

Makaron ze szpinakiem często pojawia się na polskich stołach. Szczególnie cenią go sobie wegetarianie, chwalą go sobie również mięsożercy. W razie potrzeby można dodać do niego pierś z kurczaka lub indyka pokrojoną w kostkę. Przygotowanie jest szybkie i bardzo proste. W wersji podstawowej wystarczą łatwo dostępne składniki. Makaron ze świeżym szpinakiem będzie tak samo smaczny, jak ten z mrożonymi i posiekanymi liśćmi. Można go również zapakować na obiad do pracy lub szkoły. Podajemy sprawdzony przepis na szpinakową pastę.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Makaron: gotujemy al dente w osolonej wodzie – zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

    Make eat easy

  • krok 2

    Szpinak: świeży (dostępny jest przez cały rok) płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odsączamy, najlepiej w suszarce do sałaty, ale można też delikatnie dociskać liście ręcznikiem papierowym. Możemy użyć też szpinaku mrożonego, dodajemy go bezpośrednio na patelnię. W takiej formie bardziej pokryje makaron.

    Make eat easy

  • krok 3

    Smażenie: cebulę - połowę średniej lub 1 małą - obieramy, kroimy w kosteczkę. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy też masło. Szklimy cebulę, potrwa to ok. 5 minut. Doprawiamy solą do smaku. Przeciskamy czosnek przez praskę, bezpośrednio na patelnię. Mieszamy, przesmażamy chwilkę. Potem dodajemy szpinak na kilka minut, aż liście stracą jędrność. Co chwilę mieszamy.

    Make eat easy

  • krok 4

    Sos śmietanowy: na patelnię ze szpinakiem wlewamy śmietankę 30%, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy chwilkę aż sos trochę zgęstnieje. Na koniec dokładamy makaron, mieszamy i dusimy razem aż się ogrzeje.

    Make eat easy

  • krok 5

    Podanie: do makaronu ze szpinakiem dodajemy 1/3 startego sera. Mieszamy. Gotowe danie przekładamy na talerz do zupy i posypujemy wierzch resztą parmezanu.

    Make eat easy

Porady:

  • Jaki makaron do szpinaku wybrać? Odpowiedni będzie typu penne lub fusilli (świderki) będzie tak samo pyszny, jak z tagliatelle lub spaghetti. Danie można przygotować z dowolnego rodzaju makaronu – choć raczej odradzamy drobne i cienkie odmiany (jak orzo czy grattoni), bo „zginą” w sosie szpinakowym.
  • Makaron ze szpinakiem dobrze będzie się komponował także ze słonym, lekko kwaśnym serem feta. Można go wzbogacić o ser pleśniowy, np. camembert, brie lub gorgonzola – potrawa zyska głęboki, wytrawny smak.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama