Makaron z truskawkami
Makaron z truskawkami to danie, które nieodłącznie kojarzy się z dzieciństwem. Doskonale smakuje z dodatkiem śmietany, ale sprawdzi się również jogurt grecki, serek homogenizowany lub twaróg. To świetny pomysł na sycący obiad dla najmłodszych, ale z powodzeniem można go też serwować w roli deseru lub podwieczorku. Podajemy prosty i szybki przepis na makaron z truskawkami i śmietaną.
- makaron świderki (fusilli): 100 g
- truskawki: 150 g
- śmietana 18%: 150 g
- cukier: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron: gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej wody, z odrobiną soli, według instrukcji podanej na opakowaniu. Powinien być miękki, ale ciągle sprężysty. Odcedzamy go.
krok 2
Truskawki: myjemy i usuwamy z nich szypułki. Kilka owoców kroimy na mniejsze kawałki do dekoracji. Resztę miksujemy ze śmietaną i cukrem na gładki sos.
krok 3
Makaron z truskawkami: przekładamy ugotowane kluski na talerz. Polewamy je sosem truskawkowym za pomocą łyżki. Dekorujemy danie kawałkami owoców. Można także dodać kilka listków mięty.
Porady:
- Nie ma powodu, żeby osoby na diecie redukcyjnej nie mogły cieszyć się sezonowym daniem obiadowym, jakim jest makaron z truskawkami. Żeby zmniejszyć kaloryczność potrawy, można zastąpić makaron pszenny jego żytnim odpowiednikiem, śmietanę jogurtem naturalnym, a biały cukier naturalnym słodzikiem, takim jak ksylitol lub stewia. Zdrowszym, choć niekoniecznie dietetycznym zamiennikiem, jest miód lub syrop z agawy.
- Kluski z truskawkami możemy zrobić na bazie makaronu o dowolnym kształcie. Sprawdzą się zarówno nitki i wstążki, jak i kokardki lub rurki. Tradycyjny pszenny wyrób da się zamienić na ryżowy lub gryczany.
- Nie musimy miksować owoców na jednolity sos. Jeśli wolimy, możemy po prostu rozgnieść truskawki widelcem, zasypać cukrem i połączyć ze śmietaną.
- Truskawki z makaronem polecamy przyrządzać także poza sezonem letnim. Trzeba wtedy wykorzystać mrożone owoce. Najlepiej przygotować z nich sos.
- Nasz przepis na makaron z truskawkami i śmietaną można nieco zmodyfikować, dodając do niego inne owoce, na przykład poziomki, borówki lub maliny. Z tym daniem początku lata dobrze komponują się świeże zioła, takie jak bazylia lub mięta. Sos truskawkowy do makaronu można także wzbogacić ziarenkami wanilii.
- Jeśli nie przepadamy za makaronem, z powodzeniem przygotujemy też ryż z truskawkami na mleku, który jest równie smaczny i sycący. Najlepiej wykorzystać typ basmati lub jaśminowy.
Notka redakcyjna:
Makaron z truskawkami i inne dania na lato
Kiedy nadchodzi wyczekiwany przez nas sezon na truskawki, myślimy przede wszystkim o deserach – serniku na zimno, biszkopcie, bezie, lodach lub bitej śmietanie. Sezonowe owoce najczęściej goszczą na naszych stołach w słodkich pucharkach i na paterach. Czasami zapominamy, że można z nich stworzyć także sycące danie na śniadanie, lunch lub obiad. Prym wiedzie makaron z truskawkami i śmietaną, ale możemy także przyrządzić takie potrawy jak:
- zupa truskawkowa – lekka i aromatyczna, idealna na upały, a jednocześnie wystarczająco sycąca, dzięki dodatkowi makaronu i śmietanki.
- omlet z truskawkami – pyszna alternatywa śniadaniowa i kreatywne wykorzystanie sezonowych owoców. Naleśniki mogą się schować.
- pierogi z truskawkami – klasyka, którą pamiętamy z kuchni naszych babć. Można je polać śmietaną lub jogurtem greckim i posypać szczyptą cynamonu. Podobny obiad na słodko stanowią knedle z truskawkami, które wywodzą się z kuchni bawarskiej. Najlepiej smakują z zasmażką z masła i bułki tartej.
Świeże truskawki mogą także wystąpić gościnnie w różnych sałatkach, które potrzebują słodkiego, a jednocześnie kwaskowego elementu. Przykładem może być sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami lub ze szpinakiem i kurczakiem. W daniach tego typu najczęściej spotkamy dressing na bazie octu balsamicznego.
Makaron z serem i truskawkami
Kluski z truskawkami najczęściej podajemy ze śmietaną, ale coraz częściej zastępuje ją jogurt naturalny lub grecki, który jest nieco lżejszy. Nie jest to jedyny zamiennik. Pomysłów na makaron z truskawkami jest całe mnóstwo, a wiele z nich zakłada użycie białego sera. Możemy wykorzystać między innymi:
- serek homogenizowany – może być smakowy, na przykład waniliowy. Pamiętajmy, żeby nie dodawać do niego cukru, ponieważ zazwyczaj jest słodzony.
- twaróg – najlepiej tłusty lub półtłusty. Rozdrabniamy go za pomocą widelca i mieszamy z kluskami. Klasyczny makaron z twarogiem i truskawkami można polać jogurtem i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.
- ricottę – jest nieco bardziej kremowa niż twaróg i doskonale komponuje się z truskawkami i płatkami migdałów.
- serek mascarpone – można go wymieszać ze śmietaną lub zmiksować z truskawkami, żeby uzyskać gęsty, niezwykle kremowy sos lub mus.


