
Makaron z tuńczykiem i groszkiem
- makaron tagliatelle: 300 g
- groszek: 100 g
- tuńczyk w sosie własnym: 200 g
- cebula: 100 g
- oliwa z oliwek: 15 ml
- śmietana 18%: 200 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron: gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dobrze prezentuje się tagliatelle z tuńczykiem i groszkiem, ale możemy też wykorzystać inne kształty makaronu – długie, na przykład spaghetti, lub krótkie, takie jak kokardki lub rurki. Odsączamy. Warto zostawić sobie nieco wody z gotowania. Zawiera skrobię i sól, dzięki czemu przydaje się do zagęszczania i doprawiania sosów.
krok 2
Tuńczyk: wyjmujemy go z puszki i odsączamy na sitku. Możemy wykorzystać zarówno rybę w oleju lub oliwie, jak i z wody. Jeśli wybieramy tę pierwsza opcję, osuszmy kawałki z nadmiaru tłuszczu, żeby nie wysączył się do sosu. Nie polecamy wykorzystania rozdrobnionego tuńczyka – nie będzie się ładnie prezentował na talerzu i często zawiera mięso gorszej jakości.
krok 3
Sos: obieramy i siekamy cebulę. Groszek konserwowy odsączamy z zalewy. Możemy też wykorzystać mrożone warzywo. Trzeba je wtedy zalać wrzątkiem i odczekać około 2 minut. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Szklimy na niej cebulkę (możemy też dorzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku). Dokładamy tuńczyka, śmietanę i groszek. Mieszamy i podgrzewamy. Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy odrobinę wody z gotowania tagliatelle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron z tuńczykiem i groszkiem w sosie śmietanowym dobrze smakuje też z tymiankiem i rozmarynem lub gałką muszkatołową.
krok 4
Podanie: łączymy sos z ugotowanym tagliatelle. Mieszamy ostrożnie, najlepiej za pomocą szczypców do spaghetti, żeby nie porwać delikatnych wstążek. Możemy skropić sokiem z cytryny. Wykładamy na głębokie talerze. Dekorujemy wedle uznania, na przykład świeżym koperkiem, natką pietruszki lub bazylią.

