
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
- makaron spaghetti: 250 g
- cebula: 100 g
- pomidor: 300 g
- tuńczyk w oleju: 170 g
- oliwa z oliwek: 20 ml
- tymianek: 0.5 pęczka
- parmezan: 20 g
- sól: 9 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: odsączamy tuńczyka z zalewy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Tymianek obrywamy z gałązek. Pomidory sparzamy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy w kostkę.
krok 2
Spaghetti: gotujemy al dente we wrzątku osolonym płaską łyżeczką soli, według czasu podanego na opakowaniu. Makaron powinien zmięknąć, ale pozostać sprężysty i jędrny. Odcedzamy go na durszlaku.
krok 3
Sos: na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej cebulę. Dodajemy pomidory. Doprawiamy je solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż odparuje nadmiar wody.
krok 4
Makaron z tuńczykiem i pomidorami: dodajemy do sosu rybę i tymianek. Mieszamy. Łączymy z ugotowanym spaghetti. Przed podaniem dekorujemy parmezanem, gałązkami świeżych ziół i świeżo zmielonym pieprzem.

