
Makaron ze szparagami i krewetkami
- krewetki: 200 g
- zielone szparagi: 250 g
- makaron tagliatelle: 125 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- masło czosnkowe: 10 g
- czosnek: 10 g
- białe wino: 30 ml
- natka pietruszki: 15 g
- śmietana 30%: 125 ml
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Krewetki (tygrysie lub białe) myjemy w zimnej bieżącej wodzie i obieramy. Główkę odcinamy ostrym nożem, a następnie podważamy palcem pancerzyk. Na koniec delikatnie ściskamy krewetkę wzdłuż grzbietu, wyciągamy ciemną żyłkę i ponownie płuczemy. W ten sposób uzyskujemy gotowe mięso. Możemy też kupić już obrane krewetki, dzięki czemu przygotowanie potrawy będzie dużo szybsze.
krok 2
Czosnek obieramy z łupin, a główki miażdżymy tępą końcówką noża i siekamy na drobno (możemy też przecisnąć go przez praskę). Natkę pietruszki dokładnie myjemy i siekamy (sprawdzi się też koperek).
krok 3
Szparagi (najlepsze będą zielone) płuczemy w zimnej wodzie i usuwamy zdrewniałą końcówkę (wystarczy delikatnie ją wygiąć, żeby łykowata część się przełamała). Główki odcinamy, a łodygę kroimy na mniejsze kawałki o wielkości ok 3-4 cm.
krok 4
Do większego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gdy będzie się gotować, wsypujemy makaron (np. tagliatelle lub fettuccine, jednak możemy wybrać inny, ulubiony rodzaj) i gotujemy al dente. Na ostatnie 4 minuty wrzucamy łodygi szparagów, a następnie odcedzamy wodę z garnka. Warzywa i makaron umieszczamy z powrotem w naczyniu, wlewamy 15 ml oliwy z oliwek i mieszamy, aż wszystko dokładnie pokryje się tłuszczem.
krok 5
Na większej patelni (ok. 28 cm średnicy) umieszczamy masło i resztę oliwy, ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy się już rozgrzeje, dodajemy czosnek i smażymy przez 1 minutę (staramy się go nie przypalić, w przeciwnym razie będzie gorzki). Dorzucamy obrane krewetki i smażymy na nieco większej mocy palnika, co chwilę mieszając (jednak nie za długo, maksymalnie 1-2 minuty, ponieważ mogą stać się gumowate).
krok 6
Pod koniec dodajemy białe wino (możemy je zastąpić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny), doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy śmietankę 30%. Całość zagotowujemy.
krok 7
Ugotowany makaron ze szparagami przekładamy na patelnię, dodajemy szparagowe główki i ustawiamy naczynie na niższej mocy palnika. Mieszamy, aż sos delikatnie zgęstnieje.
krok 8
Makaron ze szparagami i krewetkami przekładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, np. z grillowaną bagietką oraz lampką schłodzonego, musującego wina.

