
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
- makaron tagliatelle: 400 g
- szpinak: 200 g
- pierś z kurczaka: 100 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- przyprawa curry: 1 szczypta
- olej: 1 łyżka stołowa
- mascarpone: 1 łyżka stołowa
- gałka muszkatołowa: 2 szczypty
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal500
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – przepis:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy curry. Następnie smażymy na oleju na złotobrązowo i odstawiamy. W tym czasie należy umyć szpinak.
krok 2
Kolejnym krokiem jest drobne pokrojenie cebuli i czosnku. Na patelni szklimy cebulę a następnie dodajemy czosnek i chwile smażymy. Następnie dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i otartą gałką muszkatołową. Smażymy aż powstanie gęsta papka. Dodajemy łyżkę serka mascarpone. Dzięki temu makaron ze szpinakiem i kurczakiem będzie miał kremowy sos.

krok 3
W tym czasie gotujemy ulubiony makaron wedle instrukcji na opakowaniu. Można wykorzystać np.: tagliatelle, spaghetti, świderki lub bucatini. Wcześniej usmażonego kurczaka i ugotowany makaron wrzucamy do szpinaku i mieszamy. Na koniec makaron ze szpinakiem i kurczakiem można posypać dodatkową szczyptą gałki muszkatołowej.


