
Makaron ze szpinakiem i serem feta
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- szpinak: 500 g
- makaron: 300 g
- feta: 200 g
- masło: 5 g
- oliwa z oliwek: 5 ml
- czosnek: 2 ząbki
- gałka muszkatołowa: 5 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal210
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron ze szpinakiem i fetą to danie, które zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jak zrobić makaron ze szpinakiem? To proste. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Oliwę i masło rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodaj szpinak i duś do czasu, aż zmniejszy swoją objętość. Do szpinaku dodaj kawałki fety, wymieszaj i duś, aż ser się stopi.
krok 2
Przypraw sos do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przelej zimną wodą i odcedź. Makaron dodaj do wcześniej przygotowanego sosu i wymieszaj. Makaron ze szpinakiem najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu.

