
Makiełki
- rodzynki: 70 g
- mak: 140 g
- skórka pomarańczowa: 50 g
- suszone morele: 50 g
- jajka: 2 szt.
- mąka pszenna: 500 g
- woda: 125 ml
- sól: 3 g
- cukier: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Masa makowa: rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, żeby napęczniały. Zabieg ten przydaje się szczególnie wtedy, kiedy bakalie są mocno ususzone. Dzięki niemu zmiękną i będą miały wyraźny aromat. Można też namoczyć je w soku z cytryny lub herbacie. Gotujemy niebieski mak przez 25 minut (w wodzie lub mleku). Odsączamy go przez gazę i mielimy dwukrotnie w maszynce z najdrobniejszym sitkiem. Łączymy z cukrem (lub miodem), odciśniętymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Masa makowa domowej roboty dobrze smakuje też z dodatkiem aromatu migdałowego lub rumowego.
krok 2
Ciasto na kluski: przesiewamy mąkę do miski lub na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, 125 ml zimnej wody i jajka. Zagniatamy jednolite, gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na minimum 20 minut, żeby odpoczęło. Dzięki temu nie będzie się kurczyć podczas formowania. Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Kroimy w plastry, a następnie w paseczki. Podsypujemy kluski mąką, żeby nie sklejały się ze sobą.
krok 3
Gotowanie: wlewamy wodę do dużego garnka. Solimy ją i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do niej makaron na makiełki wigilijne. Wyławiamy go za pomocą łyżki cedzakowej po 3–4 minutach od momentu, kiedy wypłynie na powierzchnię. Domowej roboty kluski z makiem smakują najlepiej, ale jeśli nie chcemy samodzielnie zagniatać ciasta, możemy też ugotować gotowy makaron ze sklepu, na przykład kokardki lub łazanki.
krok 4
Podanie: kiedy kluski są jeszcze ciepłe, łączymy je z masą makową. Serwujemy na głębokim talerzu – od razu lub po wystudzeniu. Dekorujemy suszonymi morelami pokrojonymi w cząstki. Makiełki z makaronem można też wzbogacić orzechami włoskimi lub migdałami.

