
Makowa panienka
- białko jaja: 8 szt.
- mąka pszenna: 80 g
- cukier: 160 g
- cukier waniliowy: 8 g
- mak: 100
- wiórki kokosowe: 100
- mąka migdałowa: 70 g
- suszona żurawina: 70 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- dżem owocowy: 250 g
- herbata: 150 ml
- mleko: 500 ml
- budyń śmietankowy: 40 g
- żółtko: 5 szt.
- masło: 200 g
- śmietana 30%: 40 ml
- biała czekolada: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zaparzamy pół szklanki czarnej herbaty. Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut, aby napęczniała, a następnie odcedzamy.
krok 2
Suche składniki: do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej proszek do pieczenia, suchy mak, wiórki kokosowe (garść odkładamy na wierzch ciasta) oraz zmielone migdały.
krok 3
Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo 90 g cukru. Do gotowej piany stopniowo dosypujemy po kilka łyżek suchych składników i delikatnie mieszamy pianę szpatułką.
krok 4
Pieczenie: gotową masę wykładamy na blachę i lekko wyrównujemy powierzchnię nożem. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu studzimy je i przekrajamy na dwie części.
krok 5
Krem budyniowy: z całej ilości mleka odlewamy połowę szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Następnie dodajemy żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Resztę mleka podgrzewamy w garnku razem z 70 g cukru i cukrem wanilinowym. Do gorącego mleka dodajemy rozrobiony budyń z żółtkami i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ubijamy, aż będzie puszyste, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu i miksujemy wszystko na gładki krem.
krok 6
Polewa: śmietankę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Następnie wrzucamy do niej pokruszoną białą czekoladę i mieszamy, aż wszystko się dobrze połączy. Gotową polewę odstawiamy do wystudzenia.
krok 7
Makowa panienka: pierwszy blat ciasta nasączamy połową herbaty, a następnie rozsmarowujemy na nim dżem. Następnie wykładamy krem budyniowy i przykrywamy go drugą częścią biszkoptu. Nasączamy go resztą herbaty i pokrywamy przestudzoną polewą czekoladową. Wierzch posypujemy odłożonymi wiórkami kokosowymi i dekorujemy namoczoną żurawiną.

