Reklama

Idealne ciasto na każdą okazję

Składniki:

spód:
3 żółtka
3 białka
2/3 kostki masła
2 łyżki mączki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru drobnego
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
masa makowa:
1/2 kg maku suchego
1 szklanka cukru drobnego
1 opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 op. orzechów włoskich
1 op.rodzynek
olejek migdałowy
1 cukier waniliowy
3 żółtka
3 białka

Kroki przygotowania:

Mak opłukać, sparzyć i zemleć 2-3 razy. Potem wymieszać z żółtkami,cukrami,olejkiem i bakaliami(orzechy i rodzynki posiekać na drobniejsze kawałki jak są zbyt duże) na koniec połączyć z ubitą pianą z białek.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto (zostawić trochę na zrobienie kratki na masie makowej), potem masę makową i z reszty odłożonego ciasta zrobić kratkę.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto można udekorować lukrem.
Wykonanie spodu:masło utrzeć z cukrami i żółtkami,wymieszać z przesianą mąką z proszkiem i połączyć z ubitymi białkami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama