Reklama

Przepyszny przepis na makowiec świąteczny z Drożdży Babuni.

Składniki:

• 3 szklanki mąki pszennej
• 1,5 szklanki mleka
• świeże drożdże 50 g
• pół szklanki cukru
• pół kostki masła
• rodzynki
• 5 żółtek
• masa makowa

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Mleko podgrzać z odrobiną cukru i drożdżami. Odstawić na kilka minut. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło rozpuść w rondelku. Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy drożdże i żółtka z cukrem. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

  • krok 2

    Do masy makowej dodajemy namoczone w wodzie i odsączone rodzynki. Rozwałkujemy ciasto –z podanych proporcji powinny wyjść 2 strucle każda po ok 35 cm i nakładamy masę makową. Zwijamy każde z ciast w rulon. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 minut.

  • krok 3

    Dekorujemy polewą z lukru i np. kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Porady:

Drożdże Babuni do słodkich wypieków - polecane miłośnikom dobrze wyrośniętych ciast słodkich. Produkowane są ze specjalnie wyselekcjonowanych szczepów drożdżowych wykazujących bardzo wysoką aktywność w słodkim środowisku. Znakomite do ciast drożdżowych: z kruszonką, owocami, rogalików, babek i wielu innych. Produkt nie zawiera konserwantów.

więcej na www.drozdzebabuni.pl

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama