
Makowiec w cieście krucho-drożdżowym
- drożdże: 30 g
- śmietana: 30 ml
- masło: 250 g
- mąka: 400 g
- cukier puder: 100 g
- jajka: 2 szt.
- skórka z cytryny: 1 szt.
- sól: 3 g
- mak: 300 g
- mleko: 1 l
- miód: 155 g
- wanilia: 1 szt.
- orzechy włoskie: 100 g
- orzechy laskowe: 50 g
- migdały: 100 g
- figi: 3 szt.
- skórka pomarańczowa: 30 g
- rodzynki: 60 g
- mak: 220 g
- koniak: 100 ml
- orzechy włoskie:
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną. Masło (150) siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder, jajka, drożdże, skórkę z cytryny i sól. Ciasto wyrabiamy, aż będzie lśniące.
krok 2
Farsz: umyty mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu na płytce ochronnej. Mak powinien tylko mrugać, ugotowany osączamy i mielemy 2–3-krotnie. W dużym rondlu masło topimy z miodem, dodajemy drobniutko posiekaną wanilię, drobno posiekane orzechy, migdały, figi, skórkę pomarańczową i sparzone wrzątkiem rodzynki. Dokładnie mieszamy, dodajemy mak i stale mieszając, smażymy 10–15 min.
krok 3
Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, białka ubijamy na sztywną pianę. Ostudzony mak z bakaliami delikatnie mieszamy z masą jajeczną, dodajemy pianę i koniak. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, pokrywamy grubą warstwą farszu, dokładnie zwijamy. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy na 1 godz. w cieple do wyrośnięcia. Smarujemy stopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC i pieczemy ok. 1 godz. Po ostygnięciu możemy makowiec polukrować i posypać posiekanymi migdałami lub orzechami albo skórką pomarańczową.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

