Porady:
- Zamiast spirytusu możemy dodać 500 ml wódki.
- Z proporcji podanych w przepisie powinno nam wyjść ok. 1,5 l malibu, który możemy rozlać do trzech butelek.
- Domowe malibu możeme przechowywać w piwnicy, jednak przez podaniem dobrze jest wstawić je do lodówki.
- Likier kokosowy serwujemy w kieliszkach na nóżce – o pojemności 50–60 ml.
- Malibu solo można podawać na kostkach lodu.
- Likier świetnie się sprawdza w koktajlach alkoholowych lub jako dodatek do ciast i kremów.
Notka redakcyjna:
Drinki z malibu
- Shot rafaello – do likieru kokosowego dodajemy amaretto, serwujemy w kieliszkach do wódki, rant ozdabiamy wiórkami kokosowymi.
- Chill out martini – likier malibu mieszamy z sokiem pomarańczowym i wódką mandarynkową, szejkujemy z lodem i podajemy w kieliszkach do martini.
- Pina colada – likier kokosowy mieszamy z sokiem ananasowym i kostkami lodu przy pomocy blendera kielichowego.
- Sex on the beach – do dużego kielicha wsypujemy kruszony lód. Wlewamy po kolei sok żurawinowy, malibu (można zastąpić wódką) i likier brzoskwiniowy. Szklankę uzupełniamy sokiem pomarańczowym.
- Malibu z colą – do dużej szklanki (typu highball) wsypujemy kruszony lód. Dodajemy kilka cząstek limonki i rozgniatamy je, aby puściły sok. Następnie wlewamy likier kokosowy i uzupełniamy colą.
Desery z malibu
Słodki likier kokosowy świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów lub tortów. Można go dodać do:
- pianki jogurtowej – jogurt mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i likierem malibu. Podajemy z prażonymi wiórkami kokosowymi lub innymi słodkimi dodatkami,
- kremu z mascarpone – ubijamy śmietanę, stopniowo dodajemy serek mascarpone, a na końcu likier kokosowy. Do takiego kremu nie jest już potrzebny dodatkowy cukier,
- kremu na babeczki – doskonale sprawdzi się do dekoracji muffinek bananowych (lub innych), a także babeczek z kruchego ciasta (np. z przepisu na babeczki z mascarpone),
- gorącej czekolady – dodajemy do niej likier, a wierzch ozdabiamy bitą śmietaną (opcjonalnie można dodać wiórki kokosowe).
Malibu – krótka historia likieru
Oryginalny likier malibu powstał z połączenia karaibskiego rumu z ekstraktem kokosowym. Pierwsza butelka została wyprodukowana w destylarni The West Indies Distillery – założonej przez braci Stades (pochodzących z Niemiec) na Barbados w 1893 r. Rum początkowo eksportowany był tylko na rynek niemiecki, jednak szybko zdobył światową sławę.
Likier z oryginalnej butelki jest klarowny – w domowym przepisie wódka zmieszana jest z mlekiem (skondensowanym i kokosowym), co sprawia, że ma kremową konsystencję.