Porady:
- Jeśli nie mamy jajek lub nie lubimy deserów z surowymi jajkami, możemy je bez problemu pominąć - wtedy krem przygotowujemy z dobrze ubitej śmietanki, cukru (można zamienić zwykły cukier na cukier puder - 1-2 łyżki) i serka mascarpone. Polecamy zapoznać się z dokładnym przepisem na tiramisu bez jajek.
- Żółtka ubijamy możliwie krótko, żeby wytworzyło się jak najmniej pęcherzyków powietrza, inaczej nasz krem do tiramisu z malinami może mieć problem z tężeniem.
- Mascarpone łączy z masą powoli i najlepiej drewnianą łyżką - dużo powietrza spowoduje, że tiramisu stanie się płynne.
- Jeśli krem na tiramisu się zwarzy, należy włożyć go do kąpieli wodnej i ucierać mikserem, aż nabierze pożądanej konsystencji.
- Tiramisu z malinami warto przed podaniem wstawić na chwilę do lodówki, żeby się schłodziło.
Notka redakcyjna:
Tiramisu z malinami - świeże czy mrożone?
Jeśli nie jesteśmy w sezonie malinowym, a nadal mamy ochotę na taki przysmak, to możemy użyć do przepisu mrożonych owoców. Wystarczy zagotować je z cukrem, aż uzyskamy mus i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się drobnych pestek. Jeśli zależy nam na gładkiej konsystencji, możemy go dodatkowo zmiksować. Później wystarczy tylko przełożyć nasączone płynem biszkopty najpierw masą z mascarpone, a potem musem malinowym i gotowe!
Tiramisu bez kawy
Jeśli przygotowujemy przepis na tiramisu malinowe z myślą, że będą nim zainteresowane dzieci lub osoby, które kawy nie piją, można biszkopty nasączyć czymś innym. Dobrze sprawdzi się:
- mocna, gorzka herbata,
- kawa zbożowa typu inka,
- rozpuszczona w mleku gorzka czekolada,
- woda z cytryną,
- rozcieńczony z wodą syrop owocowy, ale trzeba uważać, żeby deser nie był za słodki, ponieważ masa z mascarpone cukier.
Tiramisu z owocami
Zamiast malin można do przepisu na tiramisu dodać inne sezonowe owoce. Ciekawie będzie smakować na przykład z:
- truskawkami,
- borówkami,
- jagodami,
- porzeczkami, które dobrze zrównoważą słodki krem,
- brzoskwiniami,
- wiśniami,
- mango.
Ile trzymać tiramisu w lodówce?
Nasze tiramisu z owocami warto przed podaniem chłodzić w lodówce 1-2 dni, żeby smaki się przegryzły - wtedy będzie najsmaczniejsze. Po przygotowaniu deser może przeleżeć w lodówce do 4 dni, jeśli do przepisu użyliśmy jajka.
Tiramisu z owocami w pucharkach
Jeśli nie chcemy mieć problemu z porcjowaniem tiramisu owocowego, możemy przygotować je w szklankach, pucharkach lub głębokich miseczkach. Sposób przygotowania się nie zmienia, a my oszczędzimy sobie czasu na krojenie deseru. Alternatywą jest tort tiramisu, który wygląda niezwykle efektownie podany na uroczyste okazje.
Czego użyć zamiast mascarpone?
Jeśli nie znaleźliśmy w sklepie serka mascarpone, którego używamy do przepisu na tiramisu, możemy zastosować zamiast niego inny ser. Do tiramisu z owocami możemy użyć na przykład ricotty (proporcja taka sama jak w przypadku mascarpone) lub zwykłego półtłustego serka twarogowego. Twaróg ma więcej białka niż oryginalny serek mascarpone i aż 10 razy mniej tłuszczu. Jeśli posiadamy tylko połowę serka potrzebnego do przepisu na tiramisu malinowe również jest na to rada - masę można przygotować, łącząc serek mascarpone z dobrze ubitą śmietanką 36% w proporcji pół na pół.
Ile kalorii ma porcja malinowego tiramisu?
Porcja 100 gram tiramisu malinowego ma około 570 kcal. Aby nieco zmniejszyć kalorie w naszym deserze możemy sięgnąć po lżejsze zamienniki serka mascarpone, dodajmy więcej owoców, a żeby tiramisu było nieco zdrowsze - cukier zamieńmy na syrop z agawy, cukier brązowy lub syrop klonowy.