
Malinowa chmurka
- jajka: 3 szt.
- mąka pszenna: 150 g
- masło: 100 g
- cukier puder: 60 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- cukier waniliowy: 4 g
- śmietana 30%: 500 ml
- mascarpone: 250 ml
- żelatyna: 8 g
- cukier: 150 g
- mąka ziemniaczana: 24 g
- płatki migdałowe: 100 g
- galaretka malinowa: 3 szt.
- maliny: 500 g
- sól: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto kruche: białka oddzielamy od żółtek. Białka odstawiamy do lodówki, a żółtka zagniatamy razem z zimnym masłem, mąką pszenną, 30 g cukru pudru, łyżeczką cukru wanilinowego i połową łyżeczki proszku do pieczenia. Kulkę ciasta kruchego owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 1 godzinę.
krok 2
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę o wymiarach 21x33 cm natłuszczamy i obsypujemy mąką, nadmiar wytrząsamy. Możemy wyłożyć ją również papierem do pieczenia. Stolnicę posypujemy niewielką ilością mąki. Przekładamy na nią schłodzone ciasto, rozwałkowujemy. Przenosimy je do blachy. Nakłuwamy kruche ciasto widelcem.
krok 3
Podpiekanie spodu: kruche ciasto wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
krok 4
Galaretka z malinami: 3 opakowania galaretki (na pól litra) rozpuszczamy w 1l wrzątku i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Następnie odstawiamy płyn do wystudzenia, a kiedy ostygnie dodajemy do niego maliny, świeże lub mrożone. Odstawiamy galaretkę do lekkiego stężenia, a następnie wylewamy na kruche ciasto i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
krok 5
Żelatyna do kremu: zalewamy ją wrzątkiem, dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 6
Krem: w międzyczasie ubijamy zimną śmietankę kremówkę z 30 g cukru pudru, a następnie powoli dodajemy zimny serek mascarpone i wszystko ostrożnie mieszamy na jednolitą masę. Całkowicie wystudzoną żelatynę wlewamy do masy. Tak przygotowany krem wykładamy na stężałą galaretkę z malinami.
krok 7
Piekarnik: rozgrzewamy go do 130 stopni.
krok 8
Beza: zimne białka ubijamy z odrobiną soli, a następnie powoli dosypujemy małymi partiami drobny cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę wszystko mieszamy. Gęstą masę rozsmarowujemy na blaszce, wyłożonej pergaminem z wyciąganym dnem (ew. zwykła blacha odwrócona do góry dnem). Bezę posypujemy płatkami migdałowymi.
krok 9
Pieczenie bezy: wkładamy ją do piekarnika i suszymy przez około 1 godzinę. Upieczoną bezę wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia, a następnie wykładamy na warstwę kremu.

