Ujmuja smakiem nawet wybredne osoby!!!
Składniki:
1kg świeżych małż w skorupkach
2 duze cebule
0,5 l bulionu
szklanka wytrawnego białego wina
zielona pietruszka peczek
pieprz
sol
pół kostki masla
2 cytryny
Kroki przygotowania:
Małże starannie umyc w zimnej wodzie.Oderwac nic (tzw.bisior)za pomoca której przyczepiaja sie do skał.Odrzucic wszystkie które sa otwarte lub uszkodzone. W duzym rondlu rozgrzac masło , dodac cebule i smażyć aż sie zeszkla. Dolać wino, dodać pieprz, sól i bulion doprowadzic do wrzenia.Dodać małże, przykryc i gotować na dużym ogniu kolejne 5 minut, aż małże się pootwierają, od czasu do czasu wstrzasnąć garnek, by zawartość się wymieszała.
Małże przełożyć do miski i odrzucić wszystkie które sie nie pootwierały.
Posypac posiekana natke pietruszki.
Podawać z ciepłymi bagietkami i masełkiem czosnkowym. Cytryna skrapiamy muszle w srodku.
Idealne wino białe lub rózowe :)
Za sztućce służą nam muszle.
1 z 1

malze_w_skorupkach
Małże w skorupkach


